Одбројавање – у позоришту „Бошко Буха" једва чекају да стану на нову, своју сцену

Још од 2014. године позориште „Бошко Буха” није на својој адреси. Привремени је гост на сцени „код Вука” већ десет година. О плановима, радовима и о новим представама за РТС су говориле глумица Лена Богдановић и директорка Позоришта Маша Михајловић.

„Ми смо још увек постанари у Установи културе Вук Караџић и гостујемо по сценама где год нас позову. Али, врата своје куће, чекамо да отворимо, надамо се ускоро“, рекла је Богдановићева и додала да је нестрпљење велико.

„Велико је нестрпење зато што, између осталог, наше представе су јако радо гледане, много су тражене, нема тих термина који се не продају одмах, за неке представе посебно, а ми немамо довољно дана да их изводимо. Немамо своју кућу, немамо места где можемо да држимо свој фундус, костиме, сценографију. Заправо смо осам година постанари”, каже глумица.

Директорка Позоришта Маша Михајловић каже да је 22. априла коначно завршена цела процедура око тендерa, и да су званично и започети радови на реконструкцији за коју је планирано да траје 500 дана.

„Прва два месеца су само предвиђена рушења, али будући да се кренуло, ми смо задовољни и срећни зато што кренуло је, и биће онда и сигурно готово. Сада се припремају сви простори за потпуно нови изглед, потпуно се раде нове инсталације, решава се водовод, искључена је струја, буквално се решава све, и водовод, и канализација, и електродистрибуција, и грејање. Мењају се међуспрат и први спрат, ротирају се, тако да ми са међуспрата одлазимо на први спрат са канцеларијама. Док ће доле већ бити простори за гардеробе, радионице, неке за шминкерницу, за глумачки бифе, за део који се тиче неких делова за технику у вези са сценом”, рекла је Михајловићева.

„Сама сцена остаје на месту на ком је била, у задатим габаритима у којима је била, јер ми се реновирамо у згради која постоји дуже и од позоришта, тако да не можемо ту да мењамо. Гледалиште ће бити смањено за неки мањи број, рецимо са 290 на 270 седишта, али све у свему биће потпуно нова опрема, потпуно нови изглед у сваком контексту, и визуелно, и сигурносно”, додала је.

„Ја се надам да ћемо се после дуго времена сви окупити на тој адреси, јер ми смо сад раштркани, представе се играју у театру Вук, ево ми смо овде са канцеларијама у Лазе Пачуа, а имамо радионице, имамо магацине, тако да ја верујем да ћемо се сви тог првог дана окупити, што на сцени, што у гледалишту, и надам се наздравити успешном почетку, неком новом почетку“, каже директорка Позоришта „Бошко Буха“ Маша Маихајловић.

Недавно је одржана премијера представе позоришта „Бошко Буха” – Твоје и моје.

„То је ауторски пројекат Бориса Лијешевића. Редитељ је то назвао – дечија представа за одрасле, односно тиче се наших приватних сећања, дакле шта је оно што прво помислимо кад је наше детињство у питању, чега се прво сећемо? И онда свако од нас имао неку причу, неко време, неки догађај, доживљај, неку појаву, неку боју, неку музику, неку песму, неког друга, другарицу, баку, деку. ...”, испричала је глумица.

Додала је да је у представи, када је реч о публици, свако пронашао себе у неком од њених делова, док је код глумаца „пробудила децу“.

Сезона позоришта „Бошко Буха“ је том премијером затворила веома успешну сезону. Посебно велику заинтересованост је остварила представа Убиство у Оријент Експресу, као и Пигмалион.

субота, 29. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару