Етнографски филм, важнан документ друштвене свакодневице

Други фестивал ангажованог етнографског филма траје до 19. септембра. Од Бразила, преко Папуа Нове Гвинеје до Таџикистана, на фестивалу су најновија остварења светске и домаће продукције о актуелним темама.

Овогодишњи фестивал „Византроп“ отворио је филм Номад дистрикт, ауторке Александре Рајс из Белгије, који говори о заједници на простору од Фландрије до Валоније и традицији коју људи несвесно носе у себи.

Током четири дана у биоскопу „Драган Гага Николић“ у оквиру УК „Стари град“, биће приказано 36 филмова аутора из двадесетак земаља света.

„Дали смо предност младим ауторима који својим експерименталним формама покушавају да пренесу проблеме различитих заједница ових људи. Имамо филмове о протестима, имамо више филмова о социјалном активизму и мислим да је то оно што је разлика у односу на прошлу годину. То је суштина 'Византроп' фестивала – да представља филмове који подстичу на друштвене промене“, објаснио је Реља Пекић, директор Фестивала „Византроп“.

Филмови су распоређени у четири категорије: Једнакост и заједништво, Нематеријално културно наслеђе, Студентски филм и Екологија и социјални активизам.

Већина аутора бавила се екологијом, али нису изостали ни филмови о мигрантима.

„Све је више антрополога са њима. То је једна од разлика између антрополога и документаризма, да останемо у једној заједници од три до пет година, научимо њихов језик, њихову културу и покушамо да кроз методе посматрања и учествовања допринесемо и саживимо се заједно са њима“, истакао је Пекић.

Фестивал прати и изложба фотографија, које су настале на радионици ангажоване етнографске фотографије Игора Чока. Циљ је био да учесници споје антропологију и уличну фотографију.

„Да ви свој град у коме живите, кроз овакав приступ, видите другим очима јер пролазите поред многих сцена, детаља, а не уочавате их. Стрит фотографија са антропологијом као савршеном подлогом отвара савршену перспективу виђења невидљивог. Уочавање детаља, скретање пажње на неку игру симболике, композиције и осталог, где ви заправао креирате фантастичан наратив, слојевит социјално ангажовани наратив“, наводи Чоко.

Фестивал ангажованог етнографског филма се затвара у суботу када ће поново бити приказани победнички филмови.

Организатор Удружење „Византроп“ из Београда, окупља антропологе, социологе, психологе и филмске редитеље и бави се визуелном антропологијом, продукцијом и промовисањем етнографског филма као важног документа друштвене свакодневице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 14. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи