Селма Алисхапић о улози Милице Бабић Андрић: Глумила сам жену-сјену, а то је судбина многих жена са ових простора

Петог октобра почело је емитовање серије „Нобеловац“ и до сада смо одгледали четири, а пред нама је још толико епизода серије посвећених Иви Андрићу, великану српске и светске књижевности XX века. Прича прати неколико месеци у јесен и зиму 1961. године, од тренутка када је сазнао да је добио Нобелову награду до повратка са церемоније доделе у Београд.

„Мислим да је одлична одлука РТС-а и продукције да претпремијеру направе на Филмском фестивалу у Сарајеву и те епизоде сам одгледала са великим узбуђењем. Онда сам опет тај материјал гледала на премијери у Београду и тада сам рекла Тихомиру Станићу да смо направили један велики и значајан посао“, навела је глумица Селма Алиспахић.

Према њеним речима, Станић, који је аутор серије, контактирао ју је још 2022. године, дошао у Сарајево и рекао јој о чему се ради.

„Била је велика част и задовољство, али и изненађење када ми је рекао да треба да играм Милицу Бабић Андрић, поготову јер сам била једини избор и да је месецима размишљао ко би могао играти ту улогу. Било је предивно“, истиче глумица.

Сценарио је прочитала у даху и одмах након тога прихватила улогу.

„Рекла сам му да мислим да могу да је играм. Сценарио је био врло добро написан и просто сам осетила Милицу док сам га читала“, додала је Селма Алиспахић.

Улога је била велики изазов за њу јер је морала да игра, како је сликовито рекла, „жену-сјену“.

„Схватила сам да треба собом, својим емоцијама, интелектом, телом, душом оживим жену која је неправедна била скрајнута. Чак и у биографијама које говоре о Андрићевом животу нема превише података о њој. Онда смо кренули да копамо и истражујемо и тада сам схватила да је то жена која јесте била у сјени, делом и својим избором, али је била и жена која је оставила веома важне трагове у културној историји ових простора“, каже Селма Алиспахић.

Приметила је и да је то циклична прича о женама са ових простора.

„Подсетило ме све то на моју мајку која је 50-их година дошла из Тузле у Београд да студира медицину. И била је један од најбољих студената Београдског универзитета, а после сјајан лекар и професорка“, истиче глумица.

понедељак, 14. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи