Читај ми!

Зашто мишићи слабе са годинама – ово је одговор науке

Научници су успели да мапирају старење људских мишића, откривајући ћелијске и молекуларне механизме који га узрокују.

Зашто мишићи слабе са годинама – ово је одговор науке Зашто мишићи слабе са годинама – ово је одговор науке

Са годинама наши мишићи слабе, што утиче на нашу способност да обављамо једноставне активности као што су стајање или ходање, и то је један од главних знакова старења.

Механизми који леже у основи овог феномена до сада су били нејасни, али су научници направили прву комплетну мапу старења људских мишића, која је веома корисна за развој нових интервенција и терапија. 

Атлас мишића

Постоји прави атлас мишића, који су креирали истраживачи са института Wellcome Sanger и саставни је део огромног пројекта Атлас људских ћелија (који мапира сваку врсту ћелије у људском телу користећи напредне технике секвенцирања и снимања).

Ово је омогућило истраживачима да анализирају и упореде узорке људских скелетних мишића од 17 људи старости између 20 и 75 година и по први пут разоткрију сложене процесе који леже у основи промена мишића повезаних са узрастом.

Знамо да, како старимо, губитак мишића може да се погорша, што у неким случајевима доводи до падова, непокретности, губитка независности при кретању и стања познатог као саркопенија које погађа око 25 процената старијих људи и повезано је са слабошћу.

Они који пате од саркопеније имају слабо развијену мишићну масу, смањену физичку функционалност и слабу општу снагу и јачину тела. Нажалост, за сада не постоје лекови који то могу да спрече: физичка активност и здрава исхрана су до данас једини начин да се спречи развој саркопеније.

Зашто мишићи слабе?

Аутори студије су открили да су гени који регулишу рибозоме, мале структуре одговорне за производњу протеина, мање активни у мишићним матичним ћелијама старијих одраслих особа.

То током времена угрожава способност ћелија да поправљају и регенеришу мишићна влакна. Поред тога, идентификован је процес којим имуне ћелије привлаче мишиће, што погоршава погоршање старости. И то није све.

Наши мишићи се састоје од различитих типова влакана: оних који се споро грче, који се користе за активности отпора, као што су ходање или одржавање држања (јер могу да раде дуго времена без умора); и брза влакна која у мишићим користе за снажне, експлозивне покрете, као што су подизање тегова или брзо трчање (али се и брже умарају).

Према студији, подтип „брзих“ мишићних влакана – IIk, прогресивно се губи са старењем. Али добра вест је да, у овом случају, мишићи надокнађују тај губитак претварањем неких спорих влакана у брза влакна и регенерацијом преосталих брзих влакана. 

Корисност студије

„Значајно откриће нове студије је да пружа увид у здраво старење скелетних мишића и омогућава истраживачима широм света да истраже начине за борбу против упале, повећање регенерације мишића, очување нервног повезивања и још много тога“, каже главни аутор студије Сара Тајхман.

„Открића из истраживања попут овог имају огроман потенцијал за развој терапијских стратегија које промовишу здравије старење за будуће генерације", додала је.

Иако студија не пружа брза решења, она даје драгоцену базу знања за развој стратегија за борбу против саркопеније и промовисање здравог старења. На пример, идентификација специфичних сигналних путева измењених током старења може довести до развоја ad hoc лекова за очување функције мишића.

Подаци потврђују важност здравог начина живота, укључујући уравнотежену исхрану и редовно вежбање за одржавање здравља мишића током старења. Конкретно, редован тренинг се још увек сматра неопходним за стимулисање регенерације мишића и сузбијање ефеката старења.

субота, 10. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару