Читај ми!

Зашто су миленијалци и генерација икс подложнији карциному у односу на старије популације

Миленијумци и генерација икс суочавају се са већим ризиком од 17 карцинома у односу на бејби-бумере.

Зашто су миленијалци и генерација икс подложнији карциному у односу на старије популације Зашто су миленијалци и генерација икс подложнији карциному у односу на старије популације

Случајеви рака код млађих генерација настављају да расту узнемирујућом брзином, показала је нова масовна студија Америчког друштва за рак (АЦС). Анализа је узела у обзир здравствене податке више од 23 милиона америчких пацијената, рођених између 1920. и 1990. године, којима је касније дијагностикован рак од 2000. до 2019. године.

У поређењу са бејби-бумерима, истраживачи су открили да су генерације икс и миленијалци у већем ризику од развоја 17 од 34 карцинома, укључујући леукемију, рак дојке и рак желуца.

Миленијалци рођени 1990. имали су два до три пута већу вероватноћу да развију рак панкреаса, бубрега или танког црева него бејби-бумери рођени 1955. Жене миленијалци такође се суочавају са повећаним ризиком од рака јетре и жучних канала.

Девет карцинома, за које су стопе инциденције углавном опале код старијих генерација, као што су рак дојке, рак јајника, рак материце, рак тестиса и рак аналног отвора, у порасту су код млађих људи.

Сам рак материце има 169 посто веће шансе да утиче на особу рођену 1990-их него на људе рођене 1930-их. Ризик од смрти од ових карцинома такође расте.

То није добар знак, и указује на то да је дошло до тихе, генерацијске промене у ризику од рака током прошлог века, пише портал Science Alert.

Истраживачи сумњају да је ситуација таква делом и због тога што су генерације млађе од 50 година, све више изложене канцерогенима у раном животу или млађој одраслој доби. „Те ризичне изложености, међутим, „још треба да буду разјашњене и дефинисане“, навели су истраживачи.

Гојазност као важан факор ризика

Десет од 17 карцинома чија се инциденца повећава међу миленијалцима и генерацијом икс, везано је за гојазност, која би такође могла да игра улогу у генерацијском диспаритету.

„Пошто се повећани ризик код млађих генерација преноси како појединци старе, свеукупно повећање оптерећења карцинома могло би се десити у будућности, заустављајући или преокренувши деценије напретка болести“, каже епидемиолог за рак Ахмедин Џемал из АЦС-а.

„Подаци наглашавају критичну потребу да се идентификују и адресирају основни фактори ризика у генерацији икс и популацији миленијалаца како би смо се додатно информисали о стратегијама превенције. Резултати тренутне анализе проширују се на претходна истраживања, која су открила да је стопа рака код људи млађих од 50 година порасла за скоро 80 процената за 30 година“, наводе истраживачи.

Ако се ти трендови наставе, Светска здравствена организација упозорава да би до 2050. године број случајева рака могао скочити за додатних 77 одсто. Званичници окривљују дуван, алкохол, гојазност и загађење ваздуха као кључне факторе.

Други фактори ризика, као што су лоша исхрана, седални начин живота или поремећаји спавања, такође могу играти улогу у инциденцији рака, иако су ови фактори „и даље слабо схваћени“, примећују истраживачи.

Није све тако црно

Међутим, у недавној анализи АЦС-а крију се и неке добре вести.

„Убрзани пад“ код младих људи са раком грлића материце „показује ефикасност вакцинације против ХПВ-а, посебно код жена рођених отприлике 1990. године“, које су биле у правом узрасту када је вакцина одобрена у САД.

Претходне студије су показале да су случајеви рака грлића материце пали за 90 одсто од појаве те вакцине.

Поред тога, карциноми повезани са пушењем, као што су рак плућа и грла, такође опадају код млађих

„Нови налази доприносе растућим доказима о повећаном ризику од рака у генерацијама након бејби-бумера. Иако смо идентификовали трендове рака повезане са годинама рођења, још немамо јасно објашњење зашто те стопе расту”, каже епидемиолог за рак Хјуна Сунг из АЦС.

Студија је објављена у часопису The Lancet Public Health.

петак, 09. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару