Читај ми!

Како победити непријатан задах у устима

Поред поквареног зуба, непријатан мирис из уста може створити и храна коју једемо, а добро су познати црни и бели лук. У време када се због празника и прослава доста једе, користиће да научимо које намирнице стварају непријатан задах, а која храна неутралише те нежељене мирисе. Све на ову тему је у „РТС ординацији” објаснила проф. др Верослава Станковић, специјалиста исхране здравих и болесних.

Намирнице које остављају непријатан задах:
- бели, црни лук и празилук
- купус и прокељ
- беланце
- скуша
- рибље уље
- кикирики
- кафа
- алкохолна пића
- слаткиши после обилног оброка
- доста угљених хидрата за доручак

Питање о томе – како припремити црни, бели лук или празилук да остави што блажи непријатан мирис у устима, многе мучи.

„Опште је познато да термичком обрадом, без обзира на количину која се ставља у готову храну, не доводи до појаве мириса, значи потпуно термички обрађен, куван, динстан, запечен неће оставити такве мирисе. Опште познато је да у ствари све врсте лука имају етерична уља и онда се излучују путем коже, значи можемо ми да једемо после да неутралишемо мирисе, наша кожа и путем плућа се елиминишу, тако да док се потпуно та етерична уља не елиминишу, нећемо ни мирис белог лука, црног, празилука нећемо да елиминишемо.”, објаснила је проф. др Верослава Станковић.

На питање – да ли неко може имати непријатан задах од купус салате, докторка одговара: „Може, све те крсташице имају те неке горке материје као и оне ако се у великим количинама једу, имају чак и те неке, да кажемо, токсичне материје, које могу штетно да делују на штитну жлезду, па оне саме по себи имају непријатан мирис, нарочито још ако се дода сирће и уље, може да се, значи, још ако се дода екстрадевичанско маслиново уље, може да има непријатан мирис. Уколико се дода лимунов сок, може да се неутралише и да буде мањи осећај из уста, него обично".

И беланце уме да направи непријатан задах

„Протеини доводе до појачаног лучења желудачне киселине и активирају ту желудачну пумпу и на тај начин, у ствари, због саме велике количине хлороводоничне киселине долази до непријатног мириса. Увек треба јести још нешто уз беланце да не би дошло до непријатног мириса. Не купус салату, може парче интегралног хлеба које ће упити то или двопек, још најбоље, тако да у том тренутку онда неће доћи до непријатног мириса", објаснила је проф. Станковић.

Због чега кикирики прави непријатан задах

„Негде постоје подаци да кикирики изазива киселу реакцију у организму и управо та кисела реакција, која није добра, је, у ствари, највероватније, узрок тога што кикирики изазива непријатан мирис. Кикирики има и протеине, а има много мање дијетних влакана од на пример, бадема. Тако да ће опет довести до лучења, појачаног лучења желудачне киселине. Има више узрока зашто кикирики може да изазове све те непријатне мирисе, односно задах из уста.”, објаснила је проф. др Станковић.

Алкохолна пића и непријатан задах

„На пример, ракија од шљиве, шљивова ракија. Онда су то различита вина, црвено вино хоће да створи велики задах, међутим, умерена количина апсолутно неће изазвати ништа, колико може да изазове, у ствари, велика количина алкохола и знамо како се алкохол метаболише, у ствари, нема испаравања путем уста, него путем, опет, коже и значи испарава кожа. Метаболише се прво у плућима, па онда у јетри, када већ дође до метаболисања у јетри, онда не осећа се ништа. Али, прво мирише кожа, као и код белог лука.”, објаснила је проф. др Станковић.

Уколико неко поједе торту или нешто од слаткиша после обилног оброка, имаће непријатан задах.

„Сезона слава је и генерално је то да се после оброка поједе неки слаткиш, десерт или се поједе воће- то је неправилно.”, нагласила је докторка.

Шта не би требало доручковати да се не би појавио непријатан задах

„Екстремно масне намирнице и угљене хидрате, велику количину угљених хидрата. Може да се узме јогурт, кефир, кисело млеко или ко воли, може чак и шоља слатког млека да се узме, парче интегралног хлеба и уз то може да се узме јаје, сир, значи кад се користи уз хлеб, сасвим довољно и зелена салата, на пример.”, истакла је специјалисткиња исхране здравих и болесних.

Намирнице које неутралишу непријатан задах:

- кокосово уље
- маслиново уље
- уље каранфилића
- лимунада
- млеко
- чај од нане
- жалфија

- зелена салата
- першун
- цимет
- сода бикарбона

Како се користе кокосово уље, маслиново уље и уље каранфилића да бисмо неутралисали непријатан мири

„Ја бих кренула од уља каранфилића – две, три капи у чашу млаке воде и да се исперу уста или да се гргоће. Иначе, уље каранфилића је одлично сад у овим зимским периодима и иначе, уље каранфилића, стоматолози користе за анестезију, тако да у зимском периоду има и антисептичко дејство, па код лаганих болова у грлу, гребуцкања у грлу може да се користи за гргутање. Што се тиче кокосовог и маслиновог уља, постоји онај стари савет, то су из кинеске традиционалне медицине, мућкање у јутарњим часовима ради детоксикације кокосовог или маслиновог уља, опет на тај начин извлаче се токсини, уништавају се те патогене бактерије и на тај начин се елиминише задах”, објаснила је проф. др Станковић.

Професорка је коментарисала и улогу млека код неутралисања задаха од црног лука: „Може и то, али, опет говоримо, имамо кожу, имамо испарење, неутралисаће мало, али, опет ће се осећати, боље да се промућка и да се пљуне, него да се пије".

Да ли непријатан мирис од алкохола може да се неутралише жвакањем першуна

„Познато је да сви они који пију алкохол, у ствари, мисле да са першуном могу да неутралишу мирис алкохола из уста. Они могу да неутралишу из уста, али, са коже не могу, тако да да, погрешно мисле, али, першун да, неутралише и цимет, један слаткаст укус има и пријатан, па има и етерично уље које се користи у ароматерапији и на тај начин, у ствари, може да неутралише непријатан задах, односно
мирис из уста”, објаснила је докторка.

Сода бикарбона може да се користи тако што се пола кашичице промеша у чаши воде, па се испере и пљуне.

Како се треба понашати после празника да бисмо опоравили организам што пре

„У једном оброку, чак сам нашла да може и преко 5000 калорија бити, за време ових празника, и преко 5.000 калорија може да се унесе. Дневно је потребно за мушкарца који је средње активан, око 2.200 до 2.500, а за жене 1.800 до 2.000, ако баш раде неки физички активан посао”, нагласила је проф. др Станковић.

„Ако се претера, после тога једна лимунада, прошетати, стварно би требало да се води рачуна, јер обично, после тих преобилних оброка може да дође и до инфаркта миокарда и до можданог инзулта, уколико не лежемо јако касно, боље је попити ацетилсалицилну киселину, ону мању дозу, која превенира стварање тромба, 75 или 100 милиграма, зависно од особе до особе, уколико је крупнија, боље 100, уколико су ситнији, мршавији 75 милиграма, јер ћемо на тај начин спречити последице преобилног оброка. Сви ти обилни оброци имају велику количину липида, па се јавља, такозвана, хиперлипемија, односно огромна количина липида после оброка, која може да изазове тромб.”, закључила је за РТС ординацију проф. др Верослава Станковић, специјалиста исхране здравих и болесних.

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару