ХПВ Атлас – рак грлића материце може да се спречи

Србија се, први пут, нашла у публикацији "ХПВ атлас" који објављује Европски парламентарни форум. ХПВ атлас - представља упоредни преглед активности 47 европских држава на пољу превенција болести које изазивају хумани папилома вируси. По тим параметрима, Србија се нашла на 29 месту, уз, Литванију, Кипар, Грчку, Шпанију. Публикација је представљена у Скупштини Србије.

"Рак грлића материце може да се спречи". Ниједна једина жена не би требало да умре од ове болести сада када имамо све што је неопходно да елиминишемо болест изазвану хуманим папилома вирусима. На било ком језику - порука је јединствена. У нашој земљи, годишње оболи више од 1.300 жена, а рак грлића материце однесе дневно два живота. А не мора да буде тако.

"Данска, Шведска и Финска су шампиони у спровођењу превенције хуманих папилома вируса, док Азербејџан и Босна и Херцеговина имају најлошије резултате. Србија има препоручену вакцину, коју финансира држава и за дечаке и за девојчице, што је похвално. Организовани скрининг на рак глића материце би требало побољшати“, истакао је Леонидас Галеридис, Европски парламентарни форум.

Подсетимо, вакцина против хуманих папилома вируса о трошку државе уведена је прошле године и даје се у две, односно три дозе.

Молба родитељима мушке деце да се деца слободно вакцинишу. Одговорно тврдим да ова вакцина не утиче на смањење плодности, не изазава стерилитет. То су најобичније будалаштине које појединци могу да прочитају на неодговорним сајтовима на интернету“, рекла је проф.др Даница Грујичић,министарка здравља.

„Захваљујући ХПВ атласу и подацима које нам он пружа, омогућено нам је да поредимо податке са другим земљама, и да на примерима добре праксе видимо шта све можемо да унапредимо како бисмо ову ни мало лаку инфекцију ставили под контролом“, рекла је проф.др Сања Радојевић Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање .

Јер, Хумани папилома вируси одговорни су и за друге, малигне и бенигне болести. И зато податак да је тек пет одсто деце и младих у узрасту коме је намењена бесплатна препоручена вакцина, и вакцинисано - додатно забрињава.

Проф. Марковић има сјајну изреку каже да не спашава живот вакцина већ вакцинација, као да имамо ферари, али нам стоји у гаражи. Кључ је у нашим рукама и да пун гас дамо против хпв имунизације“, истакла је Горица Ђокић, Удружење за борбу против рака јајника и грлића материце "Проговори".

страживања показују да велики број младих нема знања о репродуктивном здрављу уопште, контрацепцији, полно преносивим болестима, о превенцији најмасовнијих обољења у које спадају и малигне болести“, рекла је проф.др Славица Ђукић Дејановић, министарка просвете.

Сада смо и у ХПВ Атласу, а Србија се као потписник и Декларације Светске здравствене организације 90- 70- 90, обавезала на неке циљеве до 2030. године.

То значи да 90 одсто циљне популације треба да буде вакцинисано, да 70 одсто треба да буде потврднуто скринингу било папаниколау прегледу или хпв типизацији, и да 90 одсто свих који су инфицирани иду на хитно третирање“, рекла је проф.др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

Вакцине против хуманих папилома вируса доступне су у свим домовима здравља. А у борби против малигних болести, овог викенда у београдским домовима здравља, а наредног и у читавој Србији, биће организовани ултразвучни прегледи дојки, и ПСА тестирање за рано откривање рака простате.

субота, 06. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару