Читај ми!

Босиљак – замирише када га протрљате у пролазу, али је прави биљни лек

Босиљак је биљка из породице менте. Осим што даје специфичан укус јелима, његове хранљиве материје могу пружити здравствене бенефиције, као што је смањење оксидативног стреса и подржавање кардиоваскуларног здравља.

Босиљак – замирише када га протрљате у пролазу, али је прави биљни лек Босиљак – замирише када га протрљате у пролазу, али је прави биљни лек

Босиљак (ocimum basilicum) саставни је се део бројних, а посебно медитеранске кухиње. Даје препознатљив укус салатама, тестенинама, пици и другим јелима. Индонежанска, тајландска и вијетнамска кухиња такође често користе ову биљку.

У исхрани, слатки босиљак може да обезбеди витамине, минерале и низ антиоксиданата. Његово есенцијално уље такође може имати медицинске користи.

Слатки босиљак је доступан у многим продавницама, док постоје и друге сорте које имају различите укусе и мирисе.

Друга врста босиљка је тулси, или свети босиљак (ocimum santum). Ова биљка игра терапеутску улогу у тамилским и ајурведским лековима, који се претежно практикују у југоисточној Азији.

Босиљак може пружити здравствене предности у исхрани, као биљни лек и као есенцијално уље.

Традиционално се користи код прехлада и упала хрла за инхалацију.

Босиљак такође обезбеђује и неке макронутријенте, као што су калцијум и витамин К, као и низ антиоксиданата.

Слатки босиљак, на пример, има високу концентрацију хемијског агенса еугенола. Ово једињење му даје мирис попут каранфилића. Еугенол има антиоксидативна својства, а антиоксиданси су неопходни за елиминацију слободних радикала из тела.

Слободни радикали су нестабилни молекули који се развијају као резултат метаболизма и других природних процеса. Могу се формирати и као резултат пушења и неких лоших избора у начину исхране.

Антиоксиданси су једињења која помажу у уклањању ових молекула из тела. Ако се уместо тога нагомилају, може доћи до оксидативног стреса, што доводи до оштећења ћелија и, могуће, болести.

Научници су повезали рак, болести срца, реуматоидни артритис, дијабетес и друга здравствена питања са оксидативним стресом.

Наше тело производи неке антиоксиданте, али такође треба да их апсорбује и из намирница које уносимо. Међу многим антиоксидансима у босиљку су антоцијанини и бета каротен.

Подршка здрављу јетре

Студија из 2015. године на пацовима је закључила да антиоксиданси у препарату у праху који укључује тулси, или свети босиљак, имају позитиван утицај на здравље јетре. Научници су применили прах након употребе токсина којима су успели да изазову повреду јетре.

Према истраживању објављеном 2011. године, слатки босиљак има својства која могу помоћи у заштити коже и смање ефекат старења.

У студији, научници су применили екстракт босиљка на лабораторијске моделе коже. Резултати су показали да би укључивање екстракта босиљка у креме за кожу за локалну употребу могло да побољша хидратацију коже и смањи храпавост и боре.

Док екстракти босиљка у одређеним дозама могу имати овај ефекат, конзумирање босиљка неће нужно користити кожи.

Међутим, антиоксиданси у босиљку и другој биљној храни могу имати заштитни ефекат ако их особа конзумира као део разноврсне исхране.

Кардиоваскуларно здравље

Медицински извештај из 2011. наводи да екстракт слатког босиљка накратко смањује висок крвни притисак, вероватно због садржаја еугенола у екстракту. Међутим, два минута након што су истраживачи користили екстракт, крвни притисак се вратио на претходне нивое.

У другој студији, 24 здрава добровољца узимала су или плацебо или капсулу која садржи 300 милиграма (мг) осушеног екстракта листова тулсија једном дневно.

После четири недеље, они који су узимали екстракт тулсија имали су ниже нивое холестерола и триглицерида од оних који нису. Аутори су закључили да би екстракт могао помоћи у смањењу неких фактора ризика за кардиоваскуларне болести.

Јачање менталног здравља

Ментални стрес може изазвати производњу слободних радикала у телу.

Према прегледу из 2014. године који је разматрао улогу тулсија у ајурведској медицини, ова биљка може да помогне да се ублажи стрес, да се спречи губитак памћења који долази са старењем, и да позитивно утиче на либидо.

Неке студије, наводе аутори, дале су резултате дејства босиљка упоредиве са онима за диазепам и антидепресиве. Међутим, за потврђивање ових налаза биће потребно више истраживања.

Смањење упале и отока

Оксидативни стрес може довести до упале, фактора у разним болестима, укључујући рак, дијабетес типа 2 и реуматоидни артритис.

Истраживачи су 2017. године анализирали антиинфламаторна својства два препарата есенцијалног уља слатког босиљка.

Према добијеним резултатима, уље босиљка може помоћи у лечењу различитих болести које укључују упале које су резултат оксидативног стреса. Међутим, није јасно да ли једење босиљка може имати исти ефекат.

Истраживачи су закључили да одређени препарати уља босиљка могу помоћи и у лечењу или превенцији неких врста инфекција. Лековита својства босиљка могу се осетити применом уља од ове биљке, чаја, раствора за инхалацију али и конзумирањем кроз бројна јела у која се може ставити као више него користан зачин.

субота, 06. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару