Олимпијска планина Бјелашница: Оаза нетакнуте природе и свежег ваздуха у тропским летњим месецима

Усред лета, када жива у термометрима прелази 40 степени Целзијуса у градовима и најпопуларнијим летовалиштима, на овој планини највиша температура је око 22 степени. Клима уређаји у највећем броју хотела потпуно су непотребни, јер се Бабин До налази на 1.250 метара надморске висине. Свуда унаоколо су густе четинарске шуме, па је ваздух чист, а пре изласка и након заласка сунца и - веома свеж.

Олимпијска планина Бјелашница: Оаза нетакнуте природе и свежег ваздуха у тропским летњим месецима Олимпијска планина Бјелашница: Оаза нетакнуте природе и свежег ваздуха у тропским летњим месецима

Добро дошли на Бјелашницу, највеће скијалиште у околини Сарајева, олимпијску планину и оазу нетакнуте, дивље природе на свега неколико сати вожње од Београда.

Лето на Бјелашници

У склопу 14. Зимских олимпијских игара у Сарајеву 1984. године на Бјелашници су изграђени бројни спортски и туристички објекти који се и данас користе. Данас, ова планина је ризница активности на отвореном и током лета.

Гости овде уживају у пешачењу, вожњи бицикала и квадова, пењању жичаром шестоседом на највиши врх Бјелашница, и авантурама као што су: параглајдинг, зип-лајн, брдски бициклизам, вожња сафари џиповима, атракција via ferrata (пењање уз стене), узбудљиви рафтинг на Неретви, кањонинг, кануинг...

Све ове активности лако су доступне захваљујући агенцији „Висит Коњиц“ из оближњег града Коњица који живе и дишу авантуру сваког дана, а верујте нам на реч – нема од њих ни бољих водича кроз историју, традицију, културу, биљни и животњски свет овог краја.

Посетите Лукомир, село често називано и последњим босанским селом које се налази на нешто више од 1.400 метара надморске висине, и што га чини местом са највишом надморском висином у бившој Југославији.

Овде још увек можете да видите стари сеоски начин живота и уживате у домаћој храни.

Село Умољани, познато по легенди о аждаји и томе што баш ова тачка представља оно „и“ у називу Босна и Херцеговина (налази се тачно у средишту земље), идеално је место за пешачење и уживање у природи од које застаје дах.

Рај за модерне номаде

Модерни номади, туристи жељни авантуре, лутања и истраживања пејзажа, тајних пролаза и пећина, река и кањона, или само шетње, чистог ваздуха и мира, за свој одмор требало би да одаберу wellness & spa хотел Номад, јер ту, у срцу Бабиног Дола, имају све што им је потребно.

Ово је идеално место за све који желе да проведу одмор без стреса, далеко од градске вреве, опуштајући се уз цвркут птица, нестварног зеленила које их окружује и уживања у спа центру са базеном, саунама и масажама.

Осим побројаних разноврсних авантура и путева на отвореном на планинама Бјелашница и Игман, хотел Номад гостима нуди и организовану посету уз пратњу водича главном граду Сарајеву, као и атрактивним босанским пирамидама Сунца код Високог, Титовом бункеру у Коњицу, Мостару и другим оближњим местима пуним историјских атракција које су утицале и на европску историју.

Значај гастрономије

Посебно су у Номаду поносни на понуду хране и пића, па се сваког дана труде да туристима покажу и приближе босанску кухињу.

На доручку ће вас тако дочекати надалеко чувене и многима најукусније домаће пите, уштипци и штрудле, а за вечеру је увек на столу неки од домаћих специјалитета као што су: клепа, соган долма, јапрака, бурек, ћевапи.

Посластице? Не морате погађати, надохват руке су вам традиционални босански колачи: баклаве, кадаиф, хурмаџик, сутлија.

Никако не смемо пропустити да споменемо ни чувени „мезетлук“ па ћете тако у Номаду своја непца наградити најбољим тврдим сиревима - ливањским, травничким, козјим, и сухомеснатим производима овог краја - заребницом, босанским суџуком и говеђим куленом.

А где је храна, ту су и врхунска вина – Жилавка и Блатина, аутохтоне босанско-херцеговачке сорте, и органске ракије – траварице, шљива, јабука.

Ново у лето 2024: Јединствене летње ски стазе

Новина у понуди већ за ово, лето 2024. године, је то што ће ускоро бити завршена изградња две летње ски стазе испод хотела Номад, и то за скијање на специјалној ски пластичној подлози.

„То ће омогућити да у летњем периоду почетници науче да скијају, а по тако реткој понуди Бјелашница се издваја од многих планинских хотела у Европи“, истиче генерални директор хотела Номад Месуд Љухар и додаје да је за популаризацију Бјелашнице као центра за зимски и летњи одмор веома важна и инфраструктура.

„Влада Кантона Сарајево најавила је да жели да изгради сву неопходну инфраструктуру и повеже две олимпијске планине Бјелашницу и Игман у једно скијалиште. Завршетком тог пројекта, Бјелашница и Игман ће дефинитивно бити једно од најбољих скијалишта у овом делу Европе, а иста инфраструктура ће се користити и за летње активности“.

„Једна биљка за сваког госта”

Хотел Номад има импресивну архитектуру, стопљену и уроњену у окружење, прилагођену како летњем тако и зимском боравку гостију. Све је праћено јединственом хотелском понудом која иде у корак са глобалним трендом у туризму, а то је – одрживост.

С тим у вези, хотел Номад је одлучио да допринесе очувању природе у којој послују, за шта су добили међународно признати сертификат „UNESCO travel pledge“.

Одлучили су да за сваког госта који одседа у хотелу засаде по једну садницу на планинама Бјелашница и Игман.

„Природа која нас окружује нам је непресушни извор инспирације, како за архитектуру хотела која га издваја од многих у окружењу али и на међународној сцени, тако и за јединствен спој традиције и савремености. За свега годину и по дана пословања (хотел послује од децембра 2022. године), постали смо један од десет најбољих хотела у региону за конгресне и друге пословне скупове, индивидуалним и флексибилним приступом гостима и њиховим жељама, због чега смо и заслужили то престижно признање“, наглашава генерални директор хотела Номад Аднан Селманагић.

Највише гостију из региона

Много се очекује од завршетка путне инфраструктуре у наредних пет година, односно Коридора 5Ц.

„То ће знатно олакшати долазак гостију из земаља региона који су и сада најбројнији, уз госте из дијаспоре, али све је више долазака туриста и из других земаља широм света“, каже Селманагић.

У бројкама

• 341 километара износи удаљеност од Београда до Бјелашнице
• 22 степена Целзијуса је просечна летња температура на овој планини
• 2.067 метара је надморска висина највишег врха Бјелашница
• 100 евра је цена ноћења у двокреветној соби у хотелу Номад током лета
• 25 минута вожње аутомобилом од међународног аеродрома у Сарајеву налази се хотел Номад

субота, 06. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару