Читај ми!

Деформитети кичме и стопала код деце све су чешћи - шта је рецепт

Свако седмо дете у Србији има деформитет стопала, а свако једанаесто дефрмитет кичме, подаци су Института "Батут", објављени пре пандемије.

Да ли се променио здравствени картон најмлађих и колико је на њега утицала пандемија објаснила је професорка Ивана Петронић Марковић, специјалиста физикалне медицине Дечје клинике у Тиршовој, истичући да је важно причати о деформитетима кичме и стопала који прате децу у развоју.

„Физичка неактивност, седење, гојазност током пандемије утицали су на деформитете код деце и велики број деце долази на прегледе. У фази наглог раста и у пубертету јављају се деформитети у виду лошег држања и важно је да се обави преглед и да савет лекара", истакла је професорка.

Истиче да је у модерном животу смањена физичка активност, па деца немају добру физичку потпору и последица је сколиоза. Родитељи треба редовно да воде децу на систематске прегледе.

„Период прогресије деформитета јавља се у фази пубертета и ако се тада открије могуће је спречити деформитете. Савет је физичка активност и бављење спортом према афинитетима детета.Сваки програм је индивидуалан, важни су симетрични спортови због кичме, а саветује се и да деца буду што више боса због стопала", рекла је проф. Ивана Петронић Марковић, специјалиста физикалне медицине Дечје клинике у Тиршовој.

уторак, 10. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару