Читај ми!

Сандра Перовић: Вероватно је био ред да и Педро Алмодовар добије „Златног лава"

Управо је завршен 81. Венецијански филмски фестивал. Током 11 дана очи целог свијета било су упрте у Италију, црвени тепих и наравно филмско платно. Филмска критичарка и Главна и одговорна уредница Забавног програма РТС-а, Сандра Перовић, и ове године је извештавала са најстаријег филмског фестивала.

По повратку из Венеције, гостујући у емисији Један добар дан, Сандра Перовић наводи да је овогодишњи добитник Златног лава, чувени шпански редитељ, Педро Алмодовар, у својој каријери имао много боље филмове од награђеног, Суседна соба (The Room Next Door).

„Филм који је први пут снимио у америчкој продукцији, тачније за угледни студио 'Сони', са холивудским звездама Тилдом Синтон и Џулијан Мур, једна је прилично депресивна драма на тему еутаназије, смрти и одласка са овог света. То јесте нешто што провејава у последње време кроз Алмодоварову каријеру, али чини ми се да му је некако више лежао онај шпански штих и штимунг и атмосфера него овај амерички, холивудски“, истиче филмска критичарка.

Међутим, вероватно је дошло време да и велики Педро Алмодовар добије Златног лава, додаје Перовићева. То што је после пројекције Алмодоваров филм поздрављен седанмаестоминутним овацијама не мора ништа да говори о његовом квалитету, јер сваки филм на Венецијанском фестивалу, као и на Канском, када је реч о великим ауторима и познатим глумцима, добија вишеминутне овације.

„Многи су имали овације ове године на Мостри. Дакле, и Анђелина Џоли, и Кејт Бланчет, и Никол Кидман, и Бред Пит, и Џорџ Клуни. Што већа звезда, то дуже овације“, објашњава гошћа Једног доброг дана.

Да ли Венеција предвиђа добитнике Оскара

Последњих година влада мњење да је Филмски фестивал у Венецији постао већи и од Канског, и да предвиђа добитнике Оскара.

Сандра Перовић истиче да је још пре две деценије када је Америчка филмска академија померила доделу награда са краја марта на крај фебруара, Берлински фестивал који је до тада словио за главну оскаровску платформу, јер се одржавао непосредно пред доделу Оскара, изгубио ту позицију, тако да је венецијанска Мостра постала важан стратешки партнер Холивуда као својеврстан промотер нових филмова који имају потенцијал да буду део оскаровске трке.

„Први амерички филм којим је заправо означио почетак те сарадње био је победник Венеције 2005. године, филм Планина Броубек, редитеља Анга Лија. Неких шест месеци након што је освојио Златног лава, освојио је и Оскара за најбољи филм. И од тада је почело да се ниже тај списак наслова који су побеђивали у Венецији и добијали Оскаре за најбољи филм“, напомиње Перовићева.

На том списку су такође и Гравитација, мјузикл Ла, ла, Ленд, Облик воде, Гиљерма дел Тороа, Џокер, Земља номада, Човек птица, Под лупом...

„Да ли ће и Педро Алмодовар са филмом Суседна соба, који је најсвежији добитник престижног Златног глава за најбољи филм, добити и Оскара у тој категорији, не могу да будемо у овом тренутку потпуно сигурна, јер, као што рекох, није то најбољи филм у његовој каријери. Он јесте остварио свој сан, дакле, први пут је снимио филм на енглеском, у продукцији престижног студија, са холивудским звездама, али видећемо“, каже филмска критичарка.

Црвени тепих

Мада су у Венецију ове године дошле бројне холивудске звезде, највише се причало о томе да ли ће се сусрести Анђелина Џоли и Брет Пит.

Међутим, како објашњава Сандра Перовић, услов који је постављен организаторима био је да се њихов дефиле по црвеном тепиху не преклопи и тако је и било.

„Дакле, пред изазовом се нашао челник венецијанске Мостре, Алберто Барбера, али успео је све то да организује."

Филм који је промовисала Анђелина Џоли је најновији биопик, Марија, у коме она глуми оперску диву Марију Калас. Тај филм није добио награду, али Сандра Перовић верује да ће Анђелина Џоли бити номинована за најбољу главну женску улогу Америчке филмске академије, јер обично добро пролазе глумци који оживљавају историјске личности.

Бред Пит и Џорџ Клуни су промовисали свој пројекат Wolf, симпатичну акциону комедију.

Фаворити на овогодишњој Мостри

Сандра Перовић каже да са овогодишње Мостре нема највећег фаворита, али филм који јој је привукао пажњу јесте филм Queer, Луке Гвадањина, са Данијелом Крејгом у главној улози. Сада већ бивши агент 007, овога пута се појавио у врло контроверзној улози, америчког исељеника у Мексику, хомосексуалца.

„Рекла бих да је филм Queer заиста био најконтроверзнији филм Мостре. И не само Мостре, биће то најконтроверзнији филм сезоне и у предстојећој трци за годишње награде, значи и Златне глобусе и Оскаре. Зашто? Зато што је Данијел Крејг направио један потпун глумачки заокрет“, наглашава Перовићева.  

У питању је заправо екранизација романа Queer, Вилијама Бароуза, чувеног америчког писца, припадника бит генерације, генерације америчких уметника који су уживали у животу пуним плућима, у правом смислу те речи.

„И заиста је то фантастично екранизован роман од стране италијанског редитеља са веома успешном холивудском каријером, Луке Гвадањина. Тако да је тај филм можда оставио на мене најјачи утисак у овом тренутку.“

Утисак је оставио и филм Бруталиста, Американца Брејдија Корбета, који је освојио награду за најбољег редитеља. Такође, Сандра Провић издваја и Никол Кидман и њену улогу у контроверзној драми Babygirl.

„Затим, поменута Анђелина Џоли, која ће ући у оскаровску трку за главну женску улогу, мада ме није убедила да је Марија Калас, али је добра. Исто тако, издвојила бих и филм који је већ стигао у српске биоскопе. Имала је наша публика прилике да погледа филм Битлђус 2, који је отворио у 81. Мостру, наставак култног остварења Тима Бартона после три и по деценије у коме игра Моника Белучи, његова садашња партнерка, али у коме се заправо на велика врата вратио и Мајкл Китон.“

Немогуће је изоставити и мјузикл Џокер: Музика за двоје, наставак филма Џокер у коме се оскаровцу, Хоакину Финиксу, награђеном за улогу Џокера, сада придружила и Лејди Гага, коју ће највероватније сачекати номинација било за главну или споредну улогу.

Добра вест је да ће већину филмова моћи да види и домаћа публика, како у редовној биоскопској дистрибуцији, тако и на неком од филмских фестивала, попут Феста или Фестивала ауторског филма, каже на крају гостовања у емисији Један добар дан, Сандра Перовић, филмска критичарка и Главна и одговорна уредница Забавног програма РТС-а.

понедељак, 09. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару