Читај ми!

Како сачувати имунитет током зиме

Гостујући у "РТС ординацији", проф. др Борислав Каменов говорио је како изгледа и како се осећа особа која има нарушен имунитет,као и да ли проблеми са варењем могу имати везе са имунитетом,коју храну треба јести, али и које суплементе никако не би требало узимати на своју руку.

Опште је познато како је зими теже сачувати се од прехлада и разних инфекција. Зими се једе јача храна, зими се људи углавном мање крећу.Али, шта се може учинити да се стање имунитета поправи у време хладних дана? На пет кључних питања о томе, у РТС ординацији,
говорио је професор доктор Борислав Каменов, имунолог и педијатар. 

Како изгледа и како се осећа човек који има нарушен имунитет 

"Он је најчешће уморан, често не може да узме дах, често се посумња да

има срчани проблем, па га гледају кардиолози, пулмолози, а он, дефакто, има мањак кисеоника. Тај мањак кисеоника је основа свих поремећаја, да не кажем свих болести које у организму настају", навео је професор Кеменов.

Каква је боја коже особи којој је нарушен имунитет?

"Блед је и има подочњаке, то је због крвних судова. Има обложен језик, бели језик, има црвене дланове и врхове прстију. То говори о томе да крв мало теже пролази кроз његове крвне судове.  Јагодице буду црвене, проблем је са крвним ћелијама који се слепе и које не могу да прођу.Онда се крвни судови прошире и зато су црвене јагодице прстију. Обично
такве особе имају хладне руке и хладна стопала", напоменуо је имунолог.

"Хипократ је рекао својевремено да све болести почињу из црева. Можда се храна недовољно вари, можда нема адекватне ензиме. Када се храна недовољно вари онда се она често ресорбује несварена", додао је доктор.

Професор Каменов је истакао да је најбољи показатељ у каквом су стању наша црева број столица (једна до две дневно), као и да ли су столице ретке или имамо затвор.  Задржавање столице води ка ресорпцији (поновном упијању) токсина у организам и изазивању многих болести. Надимање и гасови су такође показатељи да ли нам нека храна смета
или не. 

Коме је имунитет осетљивији зими? 

"Коме смета хладно? Онима који имају проблем са крвним судовима. Не морају да буду кардиоваскуларни пацијенти, имам пуно пацијената којима су хладне руке, они оду и ураде контрастно снимање и нема ништа, а зашто нема ништа? Зато што нису крвни судови сужени него се ћелије лепе", навео је имунолог др Каменов. 

Како хладноћа утиче на имунитет?

"Они који су здрави, њима зима уопште не смета. Деци зима ништа не смета. Ако трче и ако се играју, довољно топлоте производе да се заштите", рекао је професор Каменов и осврнуо се на проблем загађења ваздуха који озбиљно може нарушити иминитет.

"Загађеност ваздуха је исто што и загађеност хране. Само што је систем у цревима много моћнији да се избори са токсинима него што је то у респираторном систему. Према томе, аеро загађење је једнако штетно, можда чак и штетније, него кад је у питању лоша храна. Можемо да се склонимо, можемо да се повучемо, можемо и маску да ставимо, али, ако је велико аеро загађење, ту тешко може да се побегне. Последице су хроничне болести, хронична обструктивна плућна болест", рекао је професор.

Да ли витамини могу помоћи код аеро загађења?

"Била би превара да кажем да узмете селен или цинк и да ће то да вас заштити од аеро загађења, то ће да помогне. И витамин Де ће да помогне, као и све ствари које су битне за детоксикацију преко црева, преко плућа или  на било који други начин", навео је професор Каменов и додао: "Неко ко се трује храном, док не избаци храну не може да се излечи."

Коју храну треба избегавати током зиме, а коју користити?

"Кисели купус је одличан. Нећу да кажем да ајвар није добар, али је свежа паприка боља. Паприка има седам пута више витамина Це него што има лимун, али то важи само за свежу паприку. Како су баке остављале туршију, то је исто здраво као кисели купус", каже професор Каменов.

Додаје да месо може да се једе, и сланиница, само да се не претера. Између свињетине, јагњетине и пилетине, одлучио за јагњетину.

„Јагњетина има мање штетних ефеката за органиизам, али, нисам противник ни да се свињетина узме понекад. Сва меса могу да се користе само да се не претерује. Чорбе су прави избор и за лето и за зиму. Поред тога што сви имају проблем са иминитетом, не сви, око 90 одсто. Поред тога што један велики број има проблем са калијумом у ћелијама, па им се ћелије лепе. Често немају неких витамина као што је и витамин Де, недостатак колагена је врло важан за стање здравља. За оне којима су хладне руке и ноге, њима су крвни судови прилично са мањком колагена, мање су еластични.", навео је професор Каменов.

Савет: Коске треба скувати да изађе колаген из костију. Неопходно је да топлота ослободи колаген због чега је потребно дуго кувати кости.
  
Проф. др Каменов се осврнуо на употребу млека у исхрани наводећи да су козје и овчје млеко бољи избор него кравље млеко. Разлог за то је казеин који је присутан у крављем млеку.
  
"Бутер има исто казеин у себи, ако не подностите млеко не смете ни бутер да користите. Шта можете? Бутер ставите у шерпу, скувате га, све што изађе бело покупите. Кад престане да излази ви га охладите, то се зове масло или Ги бутер који може да се купи готов. Сви који не подносе млеко могу то да користе", објаснио је др Каменов.

Које суплементе треба узимати док је хладно? 

"Де витамин је врло важан, да кажемо најважнији, али су сви други важни. Не можемо да кажемо да ако је неки дефицит да он није важан. Најтачније је да се све то одреди из крви или квантном дијагностиком, онда видите коме шта фали. Шта му фали то му додате, шта му не фали не додате му. Ти који се трују (лошом исхраном) они троше витамин Де,троше и остале витамине. Ми то можемо драстично да смањимо кад прекинемо тровање. Док се трујемо не помаже ништа, треба много и то много није довољно", нагласио је професор Каменов.

Да ли су опасни "имуно" витамини?

"Витамини на којима пише "имуно" неће да направе штету, али, има нешто друго што може да направи штету. А то су они који активирају имунски систем, они садрже глукане и бета глукане. Они активирају имунски систем, уместо да га смиримо, ми га активирамо", закључио је професор Каменов за "РТС ординацију" и додао да се овакви препарати користе искључиво уз консултацију са стручњаком. Подсетио је и да је конзумирање пробиотика пожељно током зиме и лета, а да они свој највећи ефекат постижу код особа које се лоше хране.

уторак, 10. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару