Читај ми!

Промене на кожи које дерматолози сматрају за естетски, а не здравствени проблем

Међу различитим променама на кожи због којих се пацијенти обраћају Градском заводу за кожне болести су и папиломи, кератозе и гљивице на ноктима. Доктор Александар Адамовић, директор ове установе, објашњава како ове промене настају и како се лече.

Папиломи, односно брадавице, су бенигне промене епитела коже и слузокоже. Најчешће се налазе на врату, надлактици, у пазуху, испод дојки, на трбуху и препонама, а изазивају их вируси, наводи др Адамовић.

„Хумани папилома вируси, којих има више од две стотине врста, изазивају појаву брадавица, а једна врста тих вируса изазива брадавице које висе, брадавице које су као на петељци“, додаје дерматолог.

Ове промене на кожи се врло лако уклањају, обично електрокоагулацијом, тако што се варницом одсече место на коме је она везана за кожу.

Ове брадавице су бенигне и не представљају било какав ризик по здравље, већ су само једна козметска малформација. Међутим, уколико се појаве у пазушним јамама, да не би дошло до повреде приликом уклањања длака, најбоље их је одстранити код лекара.

„Уколико се повреди бријачем делује драматично, али није ништа страшно. Довољна је узети парче вате, притиснути и држати једно пет до десет минута и крварење ће стати. Зато је најбоље доћи код дерматолога и то уклонити“, напомиње доктор Адамовић.

Пошто су папиломи вирусног порекла, они се преносе са човека на човека контактом, преко пешкира и других заједничких предмета, али предуслов је да већ постоји неко оштећење коже кога нисмо свесни, а куда ће папилома вирус успети да продре. Могуће је да неко има вирус, али да се не појаве никакве промене.

„Међутим и вируси имају неки животни век. Неких брадавица после шест до осам месеци више нема, спонтано пролазе, баш зато што тај вирус више није активан“, додаје гост Јутарњег програма.

Кератозе

Кератозе су пљоснате промене коже жућкасте боје различите величине, локализоване обично на откривеним деловима тела (лице, врат, деколте, руке, леђа). Не јављају се на длановима и табанима. Временом расту и добијају тамну боју.

„Када се говори о кератозама треба имати у виду да постоји више врста. Има кератоза које настају као последица сунчања. Те актиничне кератозе су преканцерозе, значи да се из једне такве промене касније може створити неки карцином коже. А постоје и сенилне кератозе које се јављају током старења коже“, истиче др Александар Адамовић.

Собореичне кератозе су оне које се јављају на деловима тела где има највише лојних жлезда - лицу, испод грудне кости, низ кичму и испод косе.

Оне се јако лако уклањају, додаје дерматолог, а у Заводу се најчешће примењује течни азот, такозвана криотерапија која је много успешнија од савремених третмана радио таласима или ласером.

Гљивице на ноктима

Када гљивице једном доспеју у нокте онда то постаје дуготрајан проблем, како естетски, тако и за лечење. Гљивице се најчешће јављају на ноктима на ногама зато што они спорије расту, мање су васкуларизовни, налазе се у обући без икакве вентилације што доводи до појачаног знојења, а та влажна атмосфера помаже да се на ноктима развију гљивице.

„Тражимо од ноктију да трпе све оно што нам одговара (маникире, педикире, надоградње, изливање ноктију, гел лакове) и да буде здрав, што је готово немогуће“, напомиње доктор.

Лечење траје дуго јер нокти споро расту, а примењује се локална терапија – антимикотицима или препаратима који снижавају пе-ха вредности и повећавају киселост и концентрацију водоникових јона.

„Када је киселост већа, онда гљивице нису у стању да разлажу кератин из нокта који им је главна храна. Могу се и орално користити антимикотици, али су они доста токсични тако да смо према њима јако скептични“, закључује др Александар Адамовић.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару