Читај ми!

Код пуцања анеуризме, сваки секунд је драгоцен, у ризику пушачи и особе са високим притиском

Аорта је највећа артерија у организму која преноси крв из срца у остатак тела. Неретко долази до проширења и повећања и настаје анеуризма, која се може налазити у грудима али је већина испод бубрега у доњем делу стомака. У стању пуцања анеуризме, мора да се реагује хитно.

Професор др Душан Костић, директор Клинике за васкуларну хирургију Клиничког центра Србије, рекао је за РТС, да је у Србији број пукнутих анеуризми један од највећих у свету.

„Ми радимо у клиници која има највећу светску појединачну серију пукнутих анеуризми. То значи да их не откривамо довољно на време, не иду на елективни програм, него се једноставно догађа да пацијенти доживе да им пукне анеуризма", рекао је професор Костић и нагласио да је тог тренутка „велико питање да ли ће пацијент стићи до болнице".

„А друго, и кад стигне до болнице, немојте заборавити да је основни узрок проширења крвног суда артериосклероза, која захвата и друге крвне судове, и догађа се да такве пацијенте у тешком општем стању, у шоку и искрвављене, једноставно губимо и у постоперативном току, јер су доживели инфаркт миокарда, јер су се шлогирали, или су доживели да престану бубрези да им раде", додао је проф. Костић.

Када се говори о дегенеративним анеуризмама, које су у далеко највећем броју, у ризику су пацијенти са факторима ризика као што су пушење и раст крвног притиска - који утичу на раст анеуризме. У већем ризику су, и према професоровим речима, мушкарци старији од 55 година и жене старије од 65 година.

Неопходност скрининг-програма 

Професор сматра да по овом питању треба да се у Србији уведе скрининг-програм.

„Ми смо у два наврата покушавали са колегама из унутрашњости да у одређеним болницама организујемо одређени скрининг-програм који једноставно нису успели, одзив није био довољно добар. Ја мислим да то треба системски да се уради, на нивоу Министарства, ми ћемо разговарати и са министарком, и да видимо шта можемо по том питању да урадимо, јер једноставно, ево и ове године, до сада смо урадили 65 пукнутих анеуризми", додао је професор.

Истиче да је преглед безболан и безбедан, то је заправо ултразвук стомака.

„Пацијенти треба да поведу рачуна ако примете неку масу која им пуца у стомаку, то је први и основни знак да расте нека анеуризма", објаснио је професор.

Друга ствар су нетипични болови, они се могу јавити повремено у стомаку али чешће се јављају у леђима, неки кажу да имитира лумбоишијалгију, али у одређеним годинама, са факторима ризика, када се то јави - увек крените у дијагностици од онога што је опасније по живот... Ако се то искључи, лако ћемо даље да лечимо остала обољења - саветује професор Костић.

Одељење на Клиници за васкуларну хирургију је недавно реновирано уз помоћ ресорног министарства и спонзора, уз подршку руководства Клиничког центра. Технички и технолошки, одељење је у огромној мери опремљено и располаже најсавременијом опремом. У односу на 2020. годину, 2021. године било је 100 ургентних операција више.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару