Преминуо Џејмс Ерл Џонс, легендарни глумац који је дао глас Дарту Вејдеру и Си-Ен-Ену

Џејмс Ерл Џонс, глумац са једним од најпрепознатљивијих гласова на свету који је удахнуо живот култном зликовцу Дарту Вејдеру, али и краљу лавова Муфаси, преминуо је у 94. години. Харизматичан, продорног дубоког гласа и драматичног стила глуме, један је од малобројних глумаца који је освојио популарни ЕГОТ – награде Еми, Греми, Оскар и Тони.

Преминуо Џејмс Ерл Џонс, легендарни глумац који је дао глас Дарту Вејдеру и Си-Ен-Ену Преминуо Џејмс Ерл Џонс, легендарни глумац који је дао глас Дарту Вејдеру и Си-Ен-Ену

Џејмс Ерл Џонс је био окружен породицом када је преминуо, саопштио је његов представник.

„Од нежне Муфасине мудрости до претећег гласа Дарта Вејдера, Џејмс Ерл Џонс је дао глас неким од највећих ликова у историји биоскопа“, изјавио је Боб Ајгер, главни извршни директор компаније Волт Дизни.

Прослављени глумац у својој каријери имао је скоро 200 филмских и телевизијских остварења, а према мишљењу Боба Ајгера оставио је неизбрисив траг на генерације гледалаца.

Џонс је имао изузетну каријеру која је трајала око 60 година и одвела га је од позоришта у малом граду у северном Мичигену до Холивуда.

Почетак глумачке каријере 50-их и раних 60-их обележиле су бројне позориштне улоге у Мичигену, а постао је један од најпознатијих извођача Шекспирових дела, глумећу у представама попут Отела, Сан летње ноћи, Краљ Лир...

За улогу у Саклеровој представи The Great White Hope 1967. године освојио је најпрестижнију позоришну награду Тони. Појавио се и у филмској адаптацији представе 1970. за шта је био номинован за Оскара и Златни глобус. Током читаве вишедеценијске каријере, Џонс никада није напустио позориште, а на „даскама које живот значе“ глумио је у многим представама на Бродвеју.

Деби на филму имао је у култном остварењу Стенлија Кјубрика Доктор Стрејнџлав, а затим имао и низ других запажених улога. Добро познатог продорног дубоког гласа снимио је и велики број документараца и рецитала, а 1977. године освојио је Греми за Great American Documents.

Глас Дарта Вејдера

Средином седамдесетих, креатор Звезданих ратова Џорџ Лукас је изабрао британског глумца Дејвида Прауса да буде Дарт Вејдер, али је желео да глас негативцу да неко други.

„Џорџ је мислио да жели – извините на изразу – тамнији глас. Имао сам среће“, рекао је Џонс једном за Амерички филмски институт.

Тада нико није замишљао да ће Ратови звезда постати блокбастер, а камоли трајна франшиза и културни феномен. Џонс је снимио све своје реплике за неколико сати и на свој захтев није био наведен у заслугама прва два филма. Рекао је да је за филм плаћен само 7.000 долара.

Глумац и Лукас нису се слагали око тога како би требало да интерпретира глас зликовца Вејдера.

„Желео сам да учиним Дарта Вејдера занимљивијим, суптилнијим, али он Он (Лукас) је рекао: 'Не, не… мораш да држиш његов глас у веома уском опсегу, јер он није човек“, рекао је Џонс.

Дуел Дарта Вејдера са Луком Скајвокером, кога је играо Марк Хамил у филму Империја узвраћа ударац из осамдесетих постао је драматичан врхунац Звезданих ратова са једном од најпознатијих реченица у историји филма коју је изговорио Џонс: „Не, ја сам твој отац!“

Наставак каријере – Муфаса и глас Си-Ен-Ена

Током 80-их наставио је да се појављује у великим блокбастерима, заједно са Арнолдом Шварценегером у Конану варварину 1982. и Едијем Марфијем у комедији Принц осваја Америку.

Џонс такође наставља да бриљира у позоришту. За улогу у представи Ограде Августа Вилсона 1987. године освојио је свог другог Тонија.

Остварио је запажене улоге и у филмовима Поље снова, Лов на црвени октобар, Патриотске игре, а 1994. године је у Краљу лавова поново својим дубоким препознатљивим гласом удахнуо живот у једног од омиљених дечјих ликова Муфасу.

Остаће упамћен и по томе да је дао глас за познату Си-Ен-Енову шпицу: "This is CNN" (Ово је Си-Ен-Ен).

Глумио је и у многим ТВ пројектима, због чега је освојио два Емија за улоге у трилеру Heat Wave и крими серији Gabriel's Fire. Почасни Оскар за све доприносе филмској уметности додељен му је 2011. године, а уручио му га је сер Бен Кингсли. 

Такође се појавио у три епизоде Симпсона, као и у ситкому Штребери.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару