Читај ми!

„Како си? Али стварно“ – кампања Уницефа посвећена менталном здрављу младих

УНИЦЕФ је покренуо кампању „Како си? Али стварно“ – да би скренуо пажњу на потребу за превенцијом и побољшањем менталног здравља младих. Кампања је наишла на одличне реакције младих и њихових родитеља, јер је јасно да се о овој теми не говори довољно и на прави начин.

У кампањи Уницефа Србија снимљена су и четири видео-клипа у којима млади причају о својим проблемима, али и о томе како њихова средина не зна шта се у ствари дешава у њиховом животу.

Гошћа Јутарњег програма Станислава Вучковић, иначе руководилац програма за младе Уницефа у Србији, сматра да су млади свесни да су њихови проблеми умногоме заједнички и да о томе могу да говоре, али се на првом месту обраћају родитељима и својим вршњацима када их нешто мучи или тишти.

„Да ли су свесни када је време да се обрате стручњаку и да ли њихово окружење зна да им то препоручи, то нисам сигурна. Важно је да млади знају како да препознају када је време да потраже стручну помоћ, зато што се, у ствари, велики број поремећаја у области менталног здравља, јавља веома рано. Негде до 14. године јавља се једна петина поремећаја, а око две трећине до 25. године“, напомиње Вучковићева.

Милица Јошић је једна од девојака која је говорила о својим проблемима, а мисли да се њени вршњаци устручавају да то учине из страха да ће наићи на неразумевање. Такође, када се говори о менталном здрављу, на то се често гледа с подозрењем.

„С друге стране, и у самим породицама и у самој околини не говори се тако често о својим емоцијама, а то заправо повлачи са собом то да немате коме да се обратите и мислите да вас неће разумети“, додаје Милица.

Не постоје подаци о менталном здрављу адолесцената који би евентуално могли да се упореде са подацима из других земаља. Озбиљнијих истраживања још нема, напомиње Станислава Вучковић, већ само нешто података које објављује Институт за јавно здравље о стању здравља школске деце.

„Овакве кампање и програми које започињемо имају за циљ да подстакну разговоре, да после првог јављања код лекара или психијатра, када је потребно, да се на време интервенише и онда је проблем мањи. Боље су прогнозе, долази до бржег опоравка. Обучи се и особа, и породица, и окружење како да реагује. Могу да се подрже и наставници у школи који могу да допринесу том опоравку“, додаје гошћа Јутарњег програма.

У оквиру кампање Уницеф ће у Србији спровести акције и на локалном нивоу у периоду од децембра 2022. до априла 2023. године. У Суботици, Зрењанину и Крагујевцу за младе од 14 до 25 година, њихове родитеље, старатеље, наставнике и све који раде с децом, Уницеф ће обезбедити директну подршку преко платформе за ментално здравље, као и пакет услуга намењених младима.

Такође, око 150 професионалаца из одабраних општина имаће прилику да учествује у програму креирања и пружања пакета услуга на локалном нивоу. Пројекат је део холистичког програма за унапређење услуга менталног здравља који спроводе Уницеф и Амбасада Краљевине Норвешке у Београду са Министарством здравља, Институтом за ментално здравље и другим партнерима и заинтересованим странама.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи