Читај ми!

Зашто је карцином простате „подмукла“ болест и када је право време за превентивни преглед

Некада су највише проблема са простатом имали старији мушкарци, а данас се та граница померила. Стручњаци саветују редовне прегледе – једном годишње, после навршене педесете године.

Професор др Зоран Џамић, директор Клинике за урологију Клиничког центра Србије, објашњава да разлог што су пацијенти који имају проблема са простатом млађи, лежи, између осталог, и у чињеници да се продужава људски век.

„Помера се граница младости, односно старости. Некада су пацијенти од 50, односно 60 година били стара популација, сада је то релативно млада популација. По дефиницији Светске здравствене организације, ако некоме ко је млађи од 72 године кажете да је стар, кршите закон, зато што то није више стара популација као некада, то је средње животно доба, а тек преко 72. године живота је релативно стара популација", рекао је проф. др Џамић.

Додаје да боља дијагностика и боља едукација, као и квалитетније информисање, доводе до тога да се и млађи пацијенти јављају са одређеним симптомима који могу да укажу на неке тешке болести. Подсећа да би сваки мушкарац после 50. године живота требало да једном у годину дана посети уролога превентивно.

„Тај уролошки скрининг подразумева одређивање нивоа туморског маркера ПСА, који је један гликопротеин који се налази у крви, врло једноставно се детектује у свим домовима здравља, амбулантама, свим лабораторијама...“, додао је.

Саветује да мушкарци са генетском предиспозицијом за проблеме са простатом на превентивне прегледе иду и после 45. године.

„Генетска предиспозиција код великог броја малигних обољења постоји. Код карцинома простате, који нажалост, и поред нашег труда, и спектакуларне терапије, која је уведена последњих година, и даље је први узрочник смртности мушке популације оболеле од карцинома“, каже др Џамић.

Наглашава да карцином простате, који је подмукла болест јер нема специфичне симптоме, захтева озбиљан скрининг, који поред одређивања тумор маркера, подразумева и ултразвучни преглед.

„Постоји збир симптома који су везани за поремећај доњег уринарног тракта, који подразумевају различите видове поремећаја мокрења, учестало мокрење, ноћно мокрење, промену квалитета млаза, фреквенције, осећај напетости у доњем трбуху или у пределу перинеума, то је део где се пројектује простата. Кад се појави један од тих симтома, требало би отићи лекару“, одјаснио је професор Џамић.

Каже да се, на срећу, код већине пацијената ради о доброћудном увећању простате, али да није ни мали број оних којима се установи карцином.

„Захваљујући сарадњи здравствених институција и добром информисању, ми имамо на дневном нивоу све више пацијената који долазе са симтомима који, хвала богу, углавном нису претерано озбиљни, али има и оних који захтевају интензивно лечење“, каже др Џамић.

Указује на то да је у последњих десетак година, струка успела да једну високосмртоносну болест уведе у један хроницитет. Додаје да, када је карцином узнапредовао и када се не може лечити хируршки, већ се прелази на друге модалитете лечења, ту на сцену ступају иновативне терапије које се користе приликом метастаза.

„Можемо да кажемо да смо ту болест сада превели у хроничну фазу као што је дијабетес. Мислим да смо са увођењем такозваних арта лекова, то је једна нова групација лека, а очекујемо у наредних месец-два дана да дођемо у посед још једног лека, тако да заокружимо комплетни портфолио за лечење пацијената са карциномом простате. Мислим да стварно можемо да кажемо да смо максимално урадили, али да смо максимално и добили", рекао је професор Џамић.

Објашњава да је реч о лековима са иновативне листе, да се пацијенти са метастатском фазом могу лечити терапијом лековима у таблетама, и да је у последњих годину дана, како каже, енормно велики број пацијената који су добро одговорили на ту терапију.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи