Читај ми!

Рузмарин – биљни еликсир младости, чува наше памћење и отклања болове

На нашим просторима рузмарин се везује углавном за свадбе и кићење сватова. Међутим, рузмарин је лековита, ароматична биљка која се користи у фитотерапији, козметици и врло је популаран зачин.

Некада је скоро свако двориште у Србији имало засађен рузмарин. Користио се као лек, али и као зачин и то првенствено да се храна не би кварила, јер рузмарин има снажно антиоксидантско деловање и снажно се бори против слободних радикала.

„А ти слободни радикали су заслужни и за наш процес старења, како наше коже, тако и крвних судова, зглобова и због тога је рузмарин изузетно корисна биљка и слободно можемо да га назовемо биљним еликсиром младости“, наглашава Момчило Антонијевић, народни травар.

Сам или у комбинацији са неким другим биљкама сличног синергистичког деловања, као што је жалфија или матичњак, рузмарин још снажније делује антиоксидантно.

Рузмарин за боље памћење

Рузмарин изузетно подстиче циркулацију и зато се препоручује људима који су имали мождани удар или људима који имају проблем са памћењем јер подстиче микроциркулацију у мозгу.

„У ту сврху може да се пије чај од рузмарина. Једну супену кашику сувих листова рузмарина, прелијете шољом кључале воде и оставите да стоји 15 до 20 минута, процедите и попијете. Идеално би било једна до две шоље чаја у току дана. И рузмарин је једна од оних биљака које треба пити ујутру јер нас стимулише, даје нам фокус, разбуђује нас и он је у комбинацији са наном и копривом идеалан јутарњи напитак“, објашњава Антонијевић.

Уље рузмарина подмлађује нашу кожу

Мирис рузмарина потиче од есенцијалног уља које садржи ова биљка и које је сачињено из више једињења, а постоји и неколико типова етерског уља рузмарина. Ова уља делују снажно антисептично и успешно се боре против разних врста бактерија, а врло благотворно делује на нашу кожу.

„Уколико то есенцијално уље разблажимо неким носећим уљем, рецимо, јојобом или бадемовим уљем, онда добијамо врло квалитетан биљни еликсир за негу зреле коже којој је опао тонус, којој је потребно затезања. Рузмарин је права биљка за то“, каже народни травар.

Лековита својства

Рузмарин се вековима користи у лечењу реуматизма, гихта, болова у мишићима и артритиса, као и код спортских повреда.

„За једноставно биљно средство које ће помоћи против болова у зглобовима и мишићима потребно нам је есенцијално уље рузмарина, алкохол и бочица са распршивачем. Пет капи етерског уља рузмарина на 15 милилитара алкохола. Добро се промућка и прска се на болна места, два до три пута. И рузмарин ће вам помоћи да бол нестане“, додаје Антонијевић.

Рузмарин је врло користан и за људе који имају кардиоваскуларне проблеме, посебно ангину пекторис и у ту сврху га је најбоље комбиновати са матичњаком, глогом и валеријаном. Међутим, људи који пате од високог крвног притиска морали би врло пажљиво да га употребљавају.

„Неће им се ништа страшно догодити ако попију једну шољу чаја од рузмарина, али ипак не би требало да га користе дуже времена у континуитету“, напомиње Момчило Антонијевић.

Такође, труднице, доиље и мала деца не би требало да користе рузмарин.

Ако немате башту, можете гајити рузмарин и на тераси

Биљка рузмарин је јако једноставна за одржавање. Пошто је то медитеранска биљка, једино јој је потребно много сунца и не воли много да се залива.

Важно је једино заштитити га од хладноће у зимским месецима. Није добро уностити га у стан, већ би било идеално да се чува у неком светлом, прохладном простору где је температура до 10 степени. Може да се остави и напољу, само је важно да га у оним данима када су температуре екстремно ниске унесемо да не би измрзао.

Зачин

Рузмарин се фантастично слаже са рибом, наглашава Антонијевић, а јако добро иде и уз јагњетину.

Кромпир ће добити потпуно другачији укус ако се поспе рузмарином, уз мало белог вина и маслиновог уља, као што припремају Португалци.

„Добићемо фантастично јело, једноставно, а врло ароматично и здраво“, препоручује Момчило Антонијевић, народни травар.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 15. новембар 2024.
4° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње