Читај ми!

Хајдучка трава – нису за џабе Ахил и хајдуци њом видали ране

Хајдучка трава у бројним културама ужива посебан статус и то са разлогом. Јака антисептичка дејства чине је савршеном за лечење рана и повреда, као чај ублажава грчеве у цревима и желуцу, а помаже и код регулисања циклуса код жена. О једној од најцењенијих лековитих биљака у Јутарњем програму говорио је новинар и народни травар Момчило Антонијевић.

На латинском носи назив achillea millefolium, јер је по предању старогрчки херој Ахил њом лечио своје ране. Код нас носи назив хајдучка трава, јер су је користили хајдуци, који су је сакупљали, сушили, ситнили, просејавали и наносили на ране.

„Цвет и лист хајдучке траве садрже есенцијална уља, која када се дестилују буду плаве боје и садрже бројне супстанце, попут танина, који имају снажно антисептично дејство“, каже новинар и народни травар Момчило Антонијевић.

Чај за пробаву и женске проблеме

Према његовим речима, хајдучка трава је изузетно лековита биљка и садржи прегршт активних супстанци. Због тога што садржи есенцијална уља не би је требало кувати. Чај од ње се припрема преливањем, никако кувањем.

„Лековита својства имају цветови и листови. У цветовима има више активних супстанци. Када се добро просуше, можете их чувати у сувим теглама на тамним местима. Једну супену кашику сушених цветова и листова прелијете кључалом водом, промешате, поклопите и оставите да стоји најмање 20 минута. Чај се пије незаслађен и пре јела“, објашњава Антонијевић.

У овом облику се, пре свега, користи за лечење органа за варење и смиривање пробавног тракта, а у тој улози се може комбиновати са невеном. Помаже и код гастритиса у комбинацији са другим горким ароматичним биљкама, попут пелина и кантариона.

Заједно са смиљем и наном препоручује се особама које имају проблема са функционисањем јетре.

Антонијевић је навео и да се може користити за лечење органа за мокрење, а посебно је позната по благотворном утицају на женско здравље, јер у комбинацији са вирком се препоручује за уређивање циклуса.

Због тога се чај од хајдучке траве препоручује за ублажавање болова током ПМС-а и смањивање крварења.

Како направити уљни мацерат за кожу

Дестиловано уље од хајдучке траве захтева мало компликованији процес прављења, али уљни мацерат, који је такође веома користан, лако се прави и у кућним условима.

Потребна је осушена хајдучка трава и носеће уље, попут хладно цеђеног сунцокретовог уља.

Суве листове и цветове треба скинути са стабљике и ставити у теглу, а онда налити уља да у потпуности прекрије биљни материјал. После тога треба затворити теглу и оставити је на тамном и хладном месту 40 дана.

Након тог периода треба процедити уље кроз стерилну газу и чувати у стерилизованим теглама од тамног стакла.

Уљни мацерат хајдучке траве делује веома благотворно на кожу и може да се употребљава за третирање свих врста рана, посекотина и опекотина. Одличан је и за екцеме и хемороиде.

Када се користе уљни мацерати, њих треба наносити на претходно овлажену кожу, јер се онда много лакше упијају.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи