Читај ми!

СЗО прави експертски тим за „лов“ на нове вирусе пандемијског потенцијала

Светска здравствена организација тражи најбоље светске научне умове који ће усмеравати истраживања нових патогена који потенцијално могу прећи са животиња на човека и изазвати нове пандемије.

Позивајући експерте да се пријаве, СЗО наводи да ће Научно-саветодавна група за откривање порекла нових патогена разматрати и како напредују студије о пореклу вируса SARS-CoV-2 који се појавио у Кини крајем 2019. године, јавља Ројтерс.

„Требају нам најбољи умови“, рекла је Марија ван Керкхове, која је на челу одељења Светске здравствене организације за нове болести и зоонозе.

Група стручњака ће се састојати од 25 чланова и очекује се да ће крајем септембра први пут одржати виртуални састанак.

„У последњих 20 година имали смо појаве много таквих патогена – САРС, МЕРС, различите птичје грипове, зика вирус и, наравно, SARS-CoV-2“, навела је Ван Керкховеова.

Марија ван Керкхове, америчка епидемиолошкиња која је на челу СЗО тима за ковид 19, подсећа да је било потребно више од годину дана да се открије да су једногрбе камиле биле посредник у преносу блискоисточног респираторног синдрома (МЕРС) на човека.

„Нова група ће направити глобални оквир за проучавање животиња, људи, хране, природе, биосигурности и протоколе за лабораторије у случају појаве новог патогена“, истакла је Ван Керкховеова нагласивши да је циљ имати адекватан технички и научни оквир за следећи пут јер ће га, без сумње, бити.

Тим СЗО стручњака провео је четири недеље у Вухану и његовој околини са кинеским научницима и потом, у заједничком извештају објављеном у марту, навео да је нови коронавирус највероватније пренет са слепих мишева на људе преко друге животиње, али да су потребна даља истраживања. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи