Читај ми!

Још један успех наших кардиолога, нове оперативне процедуре на Институту „Дедиње“

У претходне две недеље на Институту „Дедиње“ урађене су две веома значајне интервенције, и за Институт, и за кардиоваскуларну медицину у Србији. Ово је први пут да је употребљен уређај „Ајвек два-ел“, а план је да он уђе у рутинску употребу.

Прва интервенција која је обављена на Институту „Дедиње“ је била комплексна интервенција на срчаним артеријама с подршком „Ајвек два-ел“ пумпе за подршку циркулацији, а друга, која је први пут изведена у нашој зељи, имплантација регулатора протока између срчаних преткомора код пацијента са веома сниженом функцијом леве преткоморе срца.

Гост Јутарњег програма, др Михајло Фаркић, специјалиста интерне медицине, супспецијалиста кардиологије и интервентни кардиолог са Института за кардиоваскуларне болести, наводи да се ова пумпа која је трећи пут коришћена у Србији, а први пут на Институту, служи као хемодинамска подршка, односно подршка циркулацији пацијента током комплексних интервенција.

„Принцип рада пумпе је да у току сваке контракције срца, одређену количину крви из леве коморе убацује у аорту и тиме директно растерећује срчани мишић. То је битно зато што се у току самих комплексних интервенција повремено зауставља проток кроз срчане артерије да би се надували балони, поставили стентови на крвне судове, при чему може да дође до погоршања леве коморе пацијента, што може да доведе до тешког пада притиска или едема плућа или јако поремећене циркулације. Зато нам пумпа служи као сигурност да можемо растерећени да урадимо најкомплексније интервенције на коронарним артеријама“, наводи др Фаркић.

Пумпа се користи код најтежих пацијената који имају снижену функцију леве коморе срца, а при томе имају и тежак налаз на срчаним артеријама. У тим случајевима, сваки минут и сваки секунд недостатка циркулације кроз срчане артерије њима може да изазове озбиљне последице.

Код пацијента на коме је извршена интервенција уз помоћ пумпе, покушана је најпре стандардна интервенција, али је већ после десет минута дошло до проблема у циркулацији, тако да је операција прекинута и после неколико дана уз помоћ пумпе са успехом обављена интервенција.

За разлику од ове интервенције, имплантација регулатора протока између срчаних преткомора код пацијента са веома сниженом функцијом леве коморе срца спада у домен структурних интервенција на срцу.

„У питању је један уређај који ми популарно називамо кишобранчић који у себи има један мали отвор. Принцип рада овог уређаја је врло једноставан, што знају и старији лекари, посебно педијатри кардиолози. Дакле, правимо отвор на прегради која дели леву и десну срчану преткомору и тако растерећујемо, у конкретном случају, код ове пацијенткиње, њену леву преткомору. Друга индикација за уградњу тог регулатора протока јесте плућна хипертензија“, каже гост Јутарњег програма.

Иначе, уградња овог регулатора протока између срчаних преткомора је први пут урађен у нашој земљи, а у Европи је у само неколико земаља обављена оваква врста интервенција. За сада је на Институту „Дедиње“ планирано 10 оваквих интервенција. Веома је важно идентификовати којим пацијентима је потребна оваква операција, напомиње доктор Михајло Фаркић на крају гостовања у Јутарњем програму.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи