Читај ми!

Маслинов венац носили су олимпијски победници, и то не без разлога – студије откривају лековитост листова медитеранске биљке

Познато је да је маслиново уље добро за наше здравље, али, испоставило се да су и листови ове биљке веома корисни.

Маслинов венац носили су олимпијски победници, и то не без разлога – студије откривају лековитост листова медитеранске биљке Маслинов венац носили су олимпијски победници, и то не без разлога – студије откривају лековитост листова медитеранске биљке

Маслиново уље је синоним за медитеранску исхрану, чије здравствене предности су добро документоване. Маслиново уље смањује ризик од срчаних болести, рака, дијабетеса и преране смрти. Маслине такође садрже бројне здраве хранљиве материје.

Сада је све више доказа о здравственим предностима маслиновог лишћа, укључујући и недавне студије.

Шта садрже листови маслине

Листови маслине се традиционално кувају као чај на Медитерану и пију за лечење грознице и маларије.

Листови садрже висок ниво антиоксиданса који се зове олеуропеин.

Што је лист зеленији (мање жућкаст) то садржи више олеуропеина. Листови убрани у пролеће такође имају већи ниво у поређењу са онима убраним у јесен.

Листови маслине садрже и друге антиоксиданте као што су хидрокситиросол, лутеолин, апигенин и вербаскозид.

Антиоксиданси делују тако што смањују оксидативни стрес у телу.

Оксидативни стрес узрокује оштећење наше ДНК, ћелијских мембрана и ткива, што може довести до хроничних болести као што су рак и болести срца.

Један преглед и анализа комбиновали су податке из 12 експерименталних студија са укупно 819 учесника.

Показало се да је екстракт листова маслине смањио утицај фактора ризика за срчана обољења, што је укључивало здравије липиде у крви (масти) и снижени крвног притиска.

У већини студија које су кпоришћене учесницима је даван екстракт листа маслине у облику капсуле, са дневним дозама од 500 милиграма до пет грама током периода од шест до 48 недеља. Други преглед и анализа објављени крајем прошле године разматрали су податке из 12 експерименталних студија, са укупно 703 особе.

Неке од тих студија укључивале су особе код којих је утврђено да имају висок ниво холестерола у крви, људе са високим крвним притиском, људе који су имали прекомерну тежину или гојазност, а неке су укључивале здраве особе.

Дневне дозе су биле између 250 и 1.000 милиграма, а узимане су у облику таблета или из хлеба, где је екстракт лишћа маслине додат у брашно.

Други преглед је дао анализу здравља људи који су узимали олеуропеин и хидрокситиросол (антиоксиданси у листовима маслине). Преглед је показао значајно побољшање у регулацији телесне тежине, профила липида у крви, метаболизма глукозе и побољшања стања костију, зглобова и когнитивних функција.

Истраживачи су закључили да екстракт листова маслине може помоћи у смањењу крвног притиска, побољшању липида у крви и помоћи нашем организму да одржава ниво шећера под контролом.

„Ипак, код неких студија уочене су недоследности, у смислу различитих начина узимања листова маслине и пријављивања ефеката на здравље, па је зато потребно још додатних испитивања о здравствени ефектима ове биљке“, изјавила је Евангелине Мантзиорис, програмски директор за исхрану и прехрамбене науке, акредитовани дијететичар, Универзитета Јужне Аустралије.

Како конзумирати листове маслине

„Листови маслине могу се скувати као чај или додати у салате. Неки их мељу и додају и смутије. Међутим, листови су горки због антиоксиданата који их могу јело или чај учинити не баш укусним“, додала је Евангелине Мантзиорис, програмски директор за исхрану и прехрамбене науке, акредитовани дијететичар, Универзитета Јужне Аустралије.

Екстракт листова маслине се такође додаје хлебу и другим пекарским производима. Истраживачи су открили да такве тестенине имају повољан утицај на здравље, а они који такво пециво једу, тврде и да је укус добар.

„За сада нема пријављених негативних или токсичних ефеката конзумирања или пијења екстракта листова маслине, али ипак треба водити рачуна о количини“, рекла је Мантзиорис.

Према студијама, сматра се да је безбедно узимати до једног грама екстракта дневно, али ипак, нема званичних ни детљнијих смерница о томе колико је лишће маслине безбедно за конзумирање.

Постоје извештаји о потенцијалној токсичности ако се узима преко 85 милиграма по килограму телесне тежине дневно. За одраслу особу од 80 килограма то би значило 6,8 грама дневно.

Трудницама и дојиљама се препоручује да га не конзумирају јер није утврђено да ли је лишће маслине за њих безбедно.

„Ако имате висок крвни притисак, дијабетес или повишене липиде у крви, можда ћете имати користи од узимања екстракта листова маслине. Али важно је да о томе прво разговарате са својим лекаром и да не мењате терапију“, упозорила је Евангелине Мантзиорис, програмски директор за исхрану и прехрамбене науке, акредитовани дијететичар, Универзитета Јужне Аустралије.

понедељак, 20. јануар 2025.
-1° C

Коментари

Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса
Ruzmarin
Рузмарин – биљни еликсир младости, чува наше памћење и отклања болове