Читај ми!

Родитељи, гутање се учи, бебе од осмог месеца не треба да једу кашице

Свакој мајци се деси да се беба загрцне без икаквог разлога. Ако се то понавља, родитељи се са зебњом питају шта се дешава. Да ли је све то нормално или ипак треба да се обрате педијатру објашњава професор др Војислав Перишић, педијатр,гастроентеролог и хепатолог, гост Јутарњег програма.

Родитељи се често обраћају за помоћ у уверењу да је у питању некаква физичка препрека која омета гутање и изазива да се дете често загрцне, односно, како то лекари називају, имају „гег рефлекс“.

Како објашњава професор др Војислав Перишић, догађа се да детету када прелази са кашасте хране на сецкану западне неки комадић и да се дете загрцне.

„То није никакав проблем. Просто дете треба положити на леви бок, родитељ прстом извуче комадић који је запао или му да да попије два гутљаја воде и све буде у реду. Међутим, мени се јављају пацијенти код којих то постаје константан проблем, односно чим дете пређе на сецкану храну има 'гег рефлекс'. Практично, има деце од годину и по дана или две која не могу да прогутају ништа сецкано или густо“, објашњава професор Перишић.

То значи да се није обавио транзицијски период који се по правилу одвија између осмог и дванаестог месеца. Често је родитељима комфорније да дете хране блендираном храном и кашицама. Али по аутоматизму постојећих аутономних рефлекса је и рефлекс гутања који не тражи вољну контролу.

Када се дете пребацује на сецкану храну, тада се учи вољни рефлекс гутања и он се развија од осмог месеца па надаље. Ако дете то не научи, већ поласком у вртић то може бити огроман проблем.

„Треба имати у виду да гутање може и да се заборави. Дете се учи гутању тако што му се у кашицу дода мали меки комадић хрне и принесе уснама, на врх језика, да дете проба, страх изостаје и рефлексне контракције фаригијалне и палаталне мускулатуре реагују и храну избацују. То је процес који траје два, три и четири месеца. Дете полако напредује да би коначно могло да пређе на сецкану храну, па са сецкане на густу“, додаје професор.

То је у ствари процес реедукације, поновног учења акта гутања. Такође, треба имати у виду да проблеми са учењем гутања нису редак проблем због кога се родитељи обраћају лекару.

Професор Перишић објашњава да лекар треба да констатује у чему је ствар и објасни родитељима врсту проблема. Затим је потребно обучити родитеље како да науче дете да гута и пратити напредак.

На гутање утичу и непца, ждрело, језик и доња вилица. Када дете успешно гута густу кашасту храну, значи да све те структуре добро функционишу.

„Дете само зна. Треба посматрати како дете реагује када родитељи једу. Има случајева да дете и у петом месецу жели да проба тврђу храну. Онда не треба чекати осми месец. Наравно, има деце код које тај процес касније сазрева, али треба бити стрпљив јер ће га сигурно научити или ће га, на крају крајева, научити педијатри. Али важно је да храна буде укусна и мека. Пре свега укусна“, наглашава на крају гостовања у Јутарњем програму професор Војислав Перишић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи