Читај ми!

Зашто неке врсте кинеског чаја достижу астрономске цене

Престижни ресторан у коме се послужују врхунски чајеви „Гласбели ти лаб“ у округу Козвеј беј у Хонг Конгу, специјализован је за улонг чај који успева на стеновитим обронцима планинског венца Вуишан и једна је од најскупљих врста чаја на планети. Уживање у шољици овог чаја стаје 3.577 долара.

Најпознатије сорте улонг чаја (традиционални, полу-оксидирани кинески чај) из области Вуишан укључују више различитих врста, али најцењенија у „Гласбелију“ је ретка сорта Роуквеј чаја из истоименог потока у долини планина Вуишан.

Малопродајна цена овог чаја је 4.560 долара за 25 грама, или 184.615 долара за килограм. Уживање у једној шољи чаја у ресторану, за коју ће бити употребљено око пет грама листова чаја, стаје 3.577 долара.

Аукције чаја

Веома високе цене ретких чајева већ дуго доминирају на берзама у Кини и ова појава није нови тренд. Још 2002. године, 20 грама Да Хонг Паоа чаја са планине Вуипан, некада резервисаног само за цареве – продато је на аукцију у Гуангџоу за 28.000 долара. Године 2009. 100 грама зеленог чаја из Анхуија на аукцији у Јинану је продато за 31.300 долара.

Недавно, у децембру 2021. године, одељење аукцијске куће „Сотебис“ у Хонг Конгу је покренуло прву аукцију чаја, фокусирајући се на древну сорту Пуерх чаја. Чајни колач од 330 грама (компримовани листови чаја у облику колача) продат је за 72.150 долара.

Разумевање кинеског чаја

Постоји шест главних врста кинеског чаја – зелени, бели, жути, улонг, црни и тамни чај. Сваки од њих је категорисан према томе како се листови обрађују и колико дуго ферментирају. (Зелени чај је неферментисан, док је тамни чај двоструко ферментисан.)

У свакој категорији постоје различите врсте чајева који су названи по различитим критеријумима. То може бити локација на којој је убран. Пуерх чај, на пример, потиче само са одређених места у Јунану.

Листови су такође важни. Лапсанг Соуџонг користи цео лист чаја, док Јин Јун Меи користи само пупољке листова.

Шта је добар чај

„Да бисте разумели зашто су неки чајеви скупи, прво морате да разумете шта је добар чај“, објашњава Винг Јеунг, власница „Гласбели ти лаба“.

Ово је изненађујуће изазовно питање на које треба одговорити упркос чињеници да је чај један од најпопуларнијих напитака на свету.

„Главни проблем са кинеским чајем је тај што нема субјективног одговора на то шта је добар чај. Постоји много сентименталних прича и уметничких елемената када је у питању продаја чаја, али тако мало о стварним укусима чаја“, каже Јеунг, која је радила и у индустрији вина.

Недостатак добро признатог система стандардизације доприноси конфузији у погледу цена.
У поређењу са вином или кафом, тржиште је мање транспарентно, што отежава потрошачима да сазнају колико би одређена врста чаја требало да кошта и зашто.

Јеунг тврди да је њен тим у последњој деценији потрошио чаја у вредности од око пет милиона долара у потрази за одговором на то питање, што их је навело да отворе „Гласбели“ 2021. године.

Име „Гласбели“ инспирисано је древним кинеским полумитолошким бићем, Шенонгом.
Према легенди, Шенонг је имао провидан стомак. Да би помогао свету да тестира употребу и токсичност вегетације, Шенонг би пробао сваку биљку на коју је наишао и забележио како се променила у његовом телу, укључујући и чај.

Јеунг се нада да ће њен ресторан помоћи да се, захваљујући модерном и научном приступу чају, унети више реда на тржиште чаја.

петак, 11. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи