Стопало алпинисте, несталог пре 100 година, пронађено на Евересту – ускоро разрешење највеће планинарске мистерије

Чизма и стопало за које се верује да су остаци британског планинара који је нестао пре 100 година пронађени су на Монт Евересту, а откриће би могло да реши једну од највећих мистерија алпинизма.

Ендру Комин „Сенди“ Ирвајн покушао је да се попне на Монт Еверест у јуну 1924. године са колегом Џорџом Малоријем, али је пар нестао на планини. Остаци Малорија су откривени, али Ирвајново тело никада није пронађено.

Прошлог месеца, међутим, док је снимао документарац за Националну географију, тим планинара наишао је на стопало које се налазило испод истопљеног слоја леда на глечеру.

Добро познати авантуриста Џими Чин, који је предводио тим, назвао је откриће „монументалним и емотивним тренутком“.

Многи су се питали да ли су Ирвајн и Малори успели да постану први људи који су се попели на Монт Еверест, чак 29 година пре Едмунда Хиларија и Тензинга Норгаја.

Током година неки су покушали да пронађу Ирвајново тело, пошто се сумњало да је носио камеру са неразвијеним филмом који би могао да докаже да су он и Малори успели у свом подухвату.

Британске власти сада покушавају да потврде идентитет стопала користећи узорак ДНК, наводи Национална географија. Ипак, тим који је направио откриће прилично је сигуран да је припадало Ирвајну, због чарапе у чизми у коју је ушивено: „А. Ц. Ирвајн“.

На чизму и стопало тим је наишао док се спуштао низ Централни Ронгбук глечер са северне стране Евереста. Током спуштања пронашли су боцу са кисеоником са годином 1933 на њој. Експедиција те године открила је предмет који је припадао Ирвајну.

Размишљајући да се ради о могућем знаку да би Ирвајново тело могло да буде близу, тим је претраживао глечер неколико дана пре него што су видели чизму како вири из леда.

Сматрају да су имали и мало среће, јер је лед почео да се топи око недељу дана пре открића. Стопало су извадили због страга да би лешинари могли да га оштете и предали су га кинеским службама у чијој је надлежности северна страна Евереста.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи