Читај ми!

Уручене награде „Невен“ и признање „Добра играчка“

У Народном музеју уручена је награда „Невен" за најбоље књиге намењене деци и младима објављене у претходној години. Традиционално у Дечјој недељи Пријатељи деце Србије доделили су и признање „Добра играчка".

„Невен“ за белетристику припао је Драгани Младеновић за песничку књигу Три, четири, сад! Хајде да се поезиграмо. Укрштајући стихове и игру ауторка наставља да убедљиво и самосвојно преиспитује и помера границе у српској поезији за децу, сматра Жири.

„Изузетно је важно да сви ми који стварамо за децу будемо свесни коме се заправо обраћамо. Деца су се променила, нису иста као што смо били ми, који смо одрастали заправо у 20. веку и због тога ја настојим да стварам поезију која ће бити интерактивна и која ће их на неки начин приволети да решавају различите задатке, да играју песничке жмурке, или да пролазе песничке лавиринте“, наводи Драгана Младеновић, добитница награде „Невен“ за белетристику.

За илустрације истог дела „Невеном“ је награђен Борис Кузмановић. Његов рад од других издваја свежина и разиграност, а на задати текст смењују се једноставна и раскошна, са несвакидашњим ликовним решењима.

„Пре свега апстарактна илустрација је легла на један експерименталан и ја бих рекао апстрактан текст који сам добио уз ову књигу. А апстрактан цртеж користим за дечји узраст зато што сматрам да је потребна та шира палета поставки са апстрактним појмовима који омогућавају деци слободније размишљање. Њима ће то помоћи касније у животу и каријери која их чека“, каже Борис Кузмановић, добитник награде „Невен“ за илустрацију.

„Невен“ за популарну науку добио је Симеон Маринковић за књигу Моја Србија. Оцењена је као необичан путопис кроз простор и време. Аутор је описао знаменитости наших крајева, а кроз различите науке показао богатство природе, историје и стваралаштва.

„Ова књига управо само неке звездице, неке бисере о лепоти Србије показује, али позива на даља истраживања како би се заволела земља коју једино имамо, као своју домовину“, каже Симеон Маринковић.

Признање и могућност коришћења знака „Добра играчка“ добила је друштвена игра „Траг по траг – Гусарска авантура"

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи