Читај ми!

Како у Гребенцу на фестивалу и под маскама - најављују пролеће

Становници Гребенца, села надомак Беле Цркве, годинама одржавају тродневни фестивал под називом Фашанке. Поред дефилеа маскираних учесника, од заборава чувају и традиционалну игру калушара, која по предању најављује крај зиме и почетак пролећа.

Гребеначки калушари су дечаци и неожењени мушкарци обучени у традиционалну румунску народну ношњу, који уз песму и специфичну игру, од раног јутра обилазе куће у Гребенцу.

Игром и песмом они најављују долазак пролећа које треба да донесе обиље и радост, али и да отера зиму, а с њом и све оно што је лоше.

„Идемо од куће до куће и играмо различите игре, то зависи од сваке куће и игра се 18 фигура. Од прве до последње се игра у свакој кући. Калушари су важни јер су јединствени у овом делу Баната. Остали смо су још седам у Гребенцу, нема их више у другим селима", рекао је један од учесника Фестивала.

Специфичност ове игре је и посебна музичка мелодија која прати играче.

„Јако је занимљива мелодија. Имају две различите а ова друга је нешто што је баш гребенчанско, ни они не знају одакле је дошла, а не може да се нађе често код других калушара, на пример у Румунији или Бугарској", каже етномузиколог Катарина Николић.

Домаћини калушаре послуже пићем или нечим слатким, а даривање кокошијег јајета, као симбола напретка и плодности је обавезно.

После игре Калушара улицама пролазе маскирани млади људи - сноркијевци, рониоци, босоноге гејше...

Оно што одликује ову манифестацију која траје три дана, јесте чињеница да у организацији учествује цело село, сви се радују почев од малишана па све до оних старијих коју традицију преносе на млађе генерације.

Крајем јуна, како су нам рекли мештани, припремају се и за обележавање стогодишњице родјења песника Васка Попе рођеног у Гребенцу.

петак, 11. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи