Јужнокорејци: Када почнете да пијете кафу, повратка назад нема

У Јужној Кореји кафа је некада важила за луксузни напитак и „главног кривца“ за трошење стране валуте, а увоз кафе је у тој земљи шездесетих година прошлог века чак био забрањен, али је данас кафа постала саставни део свакодневног живота Јужнокорејаца.

Према владиним подацима, становници Јужне Кореје кафу пију у просеку 12,3 пута недељно, чешће него што конзумирају главну намирницу – бели пиринач – који једу седам пута, и главно споредно јелo кимчи, који им се у тањирима нађе 11,8 пута у току недеље.

Ти подаци, заправо, показују да је Јужна Кореја шести највећи потрошач чувеног црног напитка, иако је по броју становника тек на 27. месту у свету.

Локално тржиште кафе се 2014. године, са приходима од 5,34 милијарде долара, више него удвостручило у односу на пет година раније, а процењује се да је прошле године остварило приходе од шест милијарди долара.

Док неки медији чак Јужну Кореју називају „Републиком кафе“, група локалних љубитеља кафе предлаже да та земља постане ново седиште Међународне организације за кафу (ИЦО), међудржавног тела које, као подружница УН, окупља земље увознице и извознице кафе.

„Јужна Кореја је некада била на периферији међународног тржишта кафе. Сада је у врху глобалне индустрије кафе“, каже генерални секретар комитета за питања кафе Ли Џае-Сонг, који сматра да је та земља квалификована да буде седиште ИЦО, организације која има 74 земље чланице.

ИЦО следеће године треба да промени седиште, а да би Јужна Кореја то постала, требало би да се најпре придружи тој организацији и потом покрене кампању на челу са владом као кључни играч у трговини кафом, објашњава Ли.

Јужна Кореја увози зрна кафе из земаља од Бразила и Колумбије до Вијетнама, а велики је извозник прерађене кафе. За Јужнокорејце кафа није само стимуланс, већ је, такође, привлачна у друштвеном и културном смислу, јер одавно служи као средство комуникације.

Јужнокорејска агенција Јонхап наводи да се становници те земље све више окрећу кафи вишег квалитета, указујући да број модерних кафића расте откако је „Старбакс“ отворио свој први објекат у тој земљи 1999. године.

И Јужнокорејци су схватили да, када једном почнете да пијете кафу, повратка назад нема, а јужнокорејска агенција указује да медицинска истраживања показују да је кафа здрава уколико се умерено конзумира.

Многи се слажу да љубав Јужнокорејаца према кафи неће бити кратког даха и да је будућност локалне индустрије кафе светла, закључује Јонхап.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару