Читај ми!

Суданске степенасте пирамиде запуштене и непосећене

Мале, степенасте пирамиде које се уздижу из пустињских брегова северног Судана, личе на оне у суседном Египту, али, за разлику од чувених пирамида у Гизи, прилично су непосећене.

Суданске степенасте пирамиде запуштене и непосећене Суданске степенасте пирамиде запуштене и непосећене

Попут оних у Египту, суданске степенасте пирамиде налазе се на Унесковој листи Светске културне баштине. Ипак, пирамиде у древном суданском граду Мероеу, око 200 километара северно од главног града Картума, туристи, ретко посећују, јавља Бета.

Санкције против владе дугогодишњег председника Судана Омара ел Башира, због дуготрајних унутрашњих конфликата у тој земљи, ограничиле су њен приступ страној помоћи и донацијама, а истовремено су угрозиле и туризам, пише АП.

Место на којем су пирамиде, познато као Острво Мерое, јер је у античко доба око њега протицала река која је одавно пресушила, некада је било резиденција владара Куш краљевства, познатог као црни фараони.

Њихове пирамиде, високе у распону од шест до 30 метара, изграђене су између 720. и 300. године пре нове ере. Улаз у њих је обично окренут ка истоку, у знак поздрава излазећем сунцу.

Пирамиде имају доста декоративних елемената, инспирисаних фараонским Египтом, Грчком и Римом, што их, како наводи Агенција УН за културу, чини непроценљивим реликвијама.

Претерано нестрпљиви археолози су у 19. веку са неких пирамида откинули златне листиће, а неке украсе потпуно уништили, рекао је директор Националног музеја Судана у Картуму, Абдел-Рахман Омар.

Недавно је само неколико туриста и белих камила примећено на том месту, које надгледа шачица припадника безбедносних снага.

Суданска туристичка индустрија уништена је економским санкцијама уведеним због конфликата у Дарфуру и другим регионима.

Омар је указао да Судан и даље годишње има само 15.000 туриста.

Баширова влада, која је дошла на власт после државног удара исламиста 1989. године, бори се да очува своје антиквитете.

Катар је у последњих неколико година обећао 135 милиона долара за реновирање и подршку суданским антиквитетима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару