Читај ми!

Цезар претрпео неколико мањих можданих удара?

Римски император Гај Јулије Цезар је највероватније претрпео серију малих можданих удара, што би могло да објасни његово тмурно расположење у познијим годинама, тврде лекари Краљевског колеџа у Лондону.

Славни војсковођа, који је живео од 100. до 44. године п.н.е, дуго је био предмет занимања медицинске струке због претпоставке да је боловао од епилепсије.

Стручњаци са Лондонског универзитета су се недавно поново позабавили његовим симптомима, као што су напади вртоглавице и обамрлости удова, и закључили да је заправо патио од кардиоваскуларног поремећаја.

„Досад су кардиоваскуларна објашњења увек одбацивана на основу чињенице да се све до смрти Цезар физички добро осећао у обављању како приватних тако и државних послова“, истиче се у студији Франческа Галасија и Хутана Ашрафијана.

„Поновљеним проучавањем његових симптома, приметили смо да је Цезар неколико пута пао током својих кампања у шпанији и Африци, у Кордоби и Тапси“, наводи се у студији.

„Жалио се на симптоме главобоље, вертига, а касније и на несвестицу и обамрлост, када није могао да устане пред сенаторима који су му одавали почаст“, напомињу стручњаци.

Познато је да је Цезар колабирао у време битке код Тапсе 46. године п.н.е. и да су морали да га хитно евакуишу на безбедно место.

„Сви симптоми забележени током Цезаровог живота указују на серију можданих удара“, изјавио је Галаси за лист Гардијан.

Лекари, који су проучавали древне текстове, укључујући и дела римског научника Плинија Старијег, сматрају да су оштећења на мозгу изазвана шлогом вероватно довела до промене личности и до депресије у његовим познијим годинама.

У доба Цезарове владавине, епилепсија је сматрана „светом болешћу“, што је вероватно утицало на дијагнозу његовог стања, наводе Галаси и Ашрафијан.

Једна од највећих војних и политичких фигура у историји, Цезар је бројним војним победама знатно проширио утицај и власт Рима.

Победивши Помпеја у грађанском рату од 46. п. н. е. завладао је као диктатор. Његова диктатура означила је крај врховне владавине сената у Риму и почетак Царства.

Убијен је приликом уласка у сенат на мартовске Иде, 15. марта 44. п. н. е. Задобио је 23 убода ножевима. Међу завереницима био је и Марко Јуније Брут, коме је, по предању, Цезар упутио чувену реченицу: „Зар и ти, сине Бруте?“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару