Читај ми!

Седам ствари које би сви требало да знају о сексу, из угла стручњака

Низак либидо, тешкоће у достизању оргазма и која је „нормална“ учесталост односа, само су нека од питања са којима се многи суочавају када је секс у питању. Ево шта кажу стручњаци. 

Седам ствари које би сви требало да знају о сексу, из угла стручњака Седам ствари које би сви требало да знају о сексу, из угла стручњака

Када је реч о сексу и интимности, свако може да пронађе безброј видео снимака, подкаста, књига и приручника са саветима. Али шта бисте заиста желели да вам о томе кажу стручњаци и терапеути, они који свакодневно помажу појединцима и паровима да се снађу у свим сложеностима сексуалног живота? Грчки портал Прототема преноси чланак у којем се обрађује седам основних дилема, заблуда и савета. 

1. Учесталост није најважнија

Једна од најчешћих брига које људи имају када дођу на сексуалну терапију јесте колико често имају или немају секс. Било зато што се упоређују са другима или зато што су забринути да то не раде довољно, многи су ухваћени у игри бројева.

Терапеути се слажу, међутим, да учесталост није најбоља мера здравог сексуалног живота. „Квалитет ваших сексуалних искустава је далеко важнији од квантитета“, каже др Емили Морс, реномирани сексуални терапеут и водитељка подкаста Секс са Емили.

Дакле, уместо да се фокусирате на то колико често имате секс, др Морс саветује да обратите пажњу на то колико су ти сусрети задовољавајући и да ли задовољавају ваше потребе и потребе вашег партнера. 

2. Жеља варира и то је нормално 

Жеља није константа. Нормално је да ваша сексуална жеља расте и нестаје због разних фактора као што су стрес, здравље, динамика односа и промене у вашим животима, као што су рађање деце или старење. Стручњаци објашњавају да је неусклађен либидо међу партнерима уобичајен и да се често може решити отвореном комуникацијом и узајамним разумевањем.

Дакле, уместо да посматрате неусаглашености жеље као проблем, можете их видети као прилику за истраживање нових начина повезивања. Ово може укључивати експериментисање са различитим облицима интимности, или једноставно проналажење других начина да будете блиски када један партнер није расположен за секс. 

3. Комуникација је кључна, али то није само разговор 

Сви смо чули да је комуникација од виталног значаја у односима, али када је у питању секс, не ради се само о разговору, већ и о томе како разговарате. Научници објашњавају да се многи парови муче да разговарају о сексу, јер немају алате или језик да то раде ефикасно.

Иако разговор о сексу може бити непријатан, он је од суштинског значаја за здрав сексуални однос. Стога препоручују да одвојите време за разговор о вашем сексуалном одосу, без осуђивања, фокусирајући се на оно у чему обоје уживате и шта бисте желели да пробате, а не на оно што вам недостаје. 

4. Пажња може побољшати ваш сексуални живот 

У свету пуном ометања, многим људима је тешко да буду у потпуности присутни током секса. Сексуални терапеути често подстичу пажњу као начин да се побољша сексуална интимност.

Др Лори Брото, истраживач у области сексуалног здравља, сугерише да пажљивост, када сте у потпуности ангажовани и свесни садашњег тренутка, може значајно да побољша сексуална искуства. „Усредсређеност вам помаже да се прилагодите вашем телу и телу вашег партнера, чинећи секс пријатнијим и повезујућим“, каже она.

Једноставне праксе, као што је фокусирање на дисање или сензације које доживљавате, могу направити велику разлику у квалитету ваших сексуалних односа. 

5. У реду је тражити помоћ 

Упркос све већој „отворености” када је секс у питању, многи се и даље стиде или сматрају табуом тражење помоћи у својим сексуалним проблемима. Међутим, сексуални терапеути желе да знате да је у реду, а често чак и неопходно, тражити помоћ.

Без обзира да ли доживљавате одређену сексуалну дисфункцију, борите се са жељом, или се суочавате са изазовима у вашој вези, тражење стручног савета може бити невероватно корисно. Др Лoра Берман, терапеут за секс и односе, наглашава да није срамота тражити помоћ.

„Сексуално здравље је витални део општег благостања“, каже она. „Ако вам нешто не иде, не оклевајте да се обратите професионалцу. Што пре решите проблем, то ће бити бољи исход." 

6. Не постоји стандард „нормалног“ када је у питању секс 

Једна од најзначајнијих ствари које сексуални терапеути желе да знате, јесте да не постоји универзални стандард за оно што је „нормално“ у сексу. „Нормално“ је веома субјективно и значајно варира од особе до особе и од пара до пара.

Др Кристен Марк, истраживач сексуалног здравља, истиче да друштвени притисци и медијски прикази могу створити нереална очекивања, наводећи људе да се осећају неадекватно или абнормално.

„Најважније је да сте ви и ваш партнер срећни и задовољни вашим сексуалним односом“, објашњава она. „Не упоређујте свој сексуални живот са оним што мислите да други раде. Фокусирајте се на оно што одговара вама.” 

7. Интимност превазилази секс 

Иако је секс важан аспект интимности, то није једини начин да се повежете са својим партнером. Многи сексуални терапеути наглашавају важност неговања емоционалне и физичке интимности на друге начине, као што су наклоност, заједничка искуства, отвореност и комуникација.

„Изградња интимности изван спаваће собе може значајно побољшати ваш сексуални однос“, каже др Меган Флеминг, клинички психолог и сексуални терапеут. "Када се осећате емоционално повезани, секс често постаје више важан и пријатнији", закључује она, а преноси Прототема.

среда, 18. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи