Читај ми!

Да ли вам је петак 13. баксузан дан

Не зна се зашто, али број 13 се већ јако дуго сматра несрећним. Можда зато што је први број после броја 12, који има посебан значај у многим културама. Имамо 12 месеци у години, 12 сати на часовницима, постоји 12 хороскопских знакова,12 богова на Олимпу, 12 апостола у хришћанству.

Да ли вам је петак 13. баксузан дан Да ли вам је петак 13. баксузан дан

За број 13 се сматрало да није потпун, да није савршен и да руши природни склад, па је самим тим и несрећан број, а томе доприноси и прича да је Јуда био 13. гост на последњој –  Тајној вечери. И због тога и дан данас многи практикују да имају мање или више од 13 гостију за једним столом.

Постоји слична прича из нордијске митологије о вечери 12 богова који су у Валхали оплакивали смрт свог омиљеног бога Балдура, на којој се појавио непозван гост, Локи, бог ватре. Тај тринаести гост је обмануо слепог бога таме Ходера да убије бога Балдура, бога весеља.

Локи се наругао другим боговима, а када су га они оковали за стену, то га је толико разбеснело да се заклео на освету. Према норидијској митологији Локи је покренуо смак света – Рагнарок. Тако да је на немачком дуго времена 13 значио „ћавоље туце“.

Ипак Египћани су веровали да је број 13 срећан број. Они су веровали у живот после смрти, а тринаеста етапа живота је била у вези са загробним животом. Али како је египатска цивилизација полако нестајала са њом је нестајало и веровање у добробит броја 13, а остало је подсећање да број 13 има некакве везе са смрћу.

Како је петак постао несрећан дан

Петак има посебан несрећан значај у хришћанству. Адам и Ева, према веровању, пробали су забрањено воће управо у петак. Потоп у Нојево време десио у петак, дан када је Исус разапет био је петак.

Како су се петак и број 13 на крају повезали, није сасвим јасно.

Постоји теорија да петак 13. као несрећан дан потиче од берзанског колапса. У Немачкој је то заиста било у петак 13. маја 1927. а у САД се десио у четвртак 24. октобра 1929. Тако да је ово објашњење само делимично тачно.

Један од првих забележених историјских догађаја који је пао на петак 13. било је хапшење свих чланова реда витезова темплара широм Француске које је наредио француски краљ Филип IV 13. октобра 1307. године.

Запечачење коверте са налозима за хапшење послате су широм земље неколико дана раније. Налог за хапшење великог мајстора Жака де Молеа, који је живео у Паризу, такође је извршен 13. октобра 1307. Ова педантна акција је на крају довела до тога да је папа укинуо темпларски ред.

Међутим, тек у 19. веку петак 13. је постао синоним за несрећу. Комбинација петка и броја 13 је викторијански изум. Године 1907, објављивање популарног романа Томаса В. Лосона Петак, тринаести заокупило је машту својом причом о бескрупулозном брокеру који је искористио сујеверја око тог датума да намерно сруши берзу.

Лосон није имао појма о краховима берзе двадесетих или 1987. Оно што је, међутим, мало застрашујуће је то што је брод назван по њему потонуо код енглеске обале у суботу, 14. децембра 1907. године, а у САД је још увек био петак 13.

Нема разлога за бригу, ипак…

Рационалан разлог за страх није могуће пронаћи. Статистички подаци показују да се на петак 13. не дешава ни мање ни више незгода него другим данима.

Ипак, многи хотели немају собу број 13, неки авиони немају 13. ред седишта, а 13. спратови у зградама се означавају другачије. А петак 13. је крајње непопуларан као датум за венчања.

Можда је идеја о несрећном датуму потекла из далеке прошлости, али сигурно се раширила широм света када је холивудска франшиза филмова „Петак Тринаести“ постала популарна широм света.

Није свима проблем петак 13.

Али као што су Египћани веровали да је број 13 срећан број, тако у многим земљама шпанског говорног подручја петак 13. се сматра срећним даном, а среда 13. је несрећан дан. Чак сматрају да је петак 13. врло повољан датум за рођење детета.

Интересантно је да је због чињенице да је среда ипак баксузни дан, филм Петак тринаести за шпанско говорно подручје преименован у Среда тринаести.

Познати аустријски композитор Арнолд Шенберг рођен је 13. септембра 1874. и ужасно се плашио броја 13. Наводно је био убеђен да ће умрети у години пуној тринаестица. Астролог га је чак упозорио од његове 76. године, јер бројеви 7 + 6 чине 13. И Шенберг је умро – у петак 13. јула 1951. – у 76. години.

За оне који не верују у све ове приче, данас је крај ове радне недеље, а за оне који верују, нека имају у виду да нас у децембру чека још један петак 13.

петак, 13. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи