Читај ми!

Немачки град Гослар: Шаљите нам азиланте!

Док се цела Немачка бори против новог прилива избеглица и градови широм земље протестују и жале се да немају више места где да их сместе, градске власти Гослара траже још азиланата и у њима виде свој спас.

Град у Доњој Саксонији мирно је место са 50.000 људи у подножју планине Харц и ретко кад се налази у жижи јавности. Међутим, на велико изненађење, градоначелник Гослара тражи од суседних градова да им пошаљу своје азиланте.

Изненађење је утолико веће зато што већина градова нема више капацитета да прими нове избеглице. У Минхену је дошло дотле да се за смештај азиланата разматра искоришћавање огромног шатора преосталог од Октобер феста.

Оливер Јунк, градоначелник Гослара, каже пак да његова понуда није само хуманитарног карактера, већ и потенцијално спасоносна за његов град.

Некада богато бањско лечилиште са рударским центром, Гослар су последњих година задесила тешка времена. Само у последњих десет година популација је опала за 4.000 становника и због тога највише трпи економија и све лошији квалитет услуга.

„Најједноставнији програм раста за Гослар јесте имиграција. Као регион са трендом смањивања становништва зависни смо од досељеника“, истакао је Јунк, додајући да је велики број азиланата млад, добро образован и потребан као радна снага.

Понудио је суседним градовима Гeтингену и Брунсвику да преузме њихове азиланте. Према његовим речима, Гослару су потребни грађани да помогну заједници и омогуће економији да се развија, чиме ће после од пореза моћи да се улаже у школе, спортске центре и општинску инфраструктуру.

„Многи предузетници ми траже раднике и професионалце. Зато тражим нове азиланте“, објашњава Јунк.

Према постојећем систему, азиланти који стижу у Немачку шаљу се широм земље, али градоначелник Гослара каже да је систем погрешно конципиран.

Како даље наводи, суседни Гeтинген недавно је тражио од централних власти помоћ истичући да нема више места за прихват избеглица, док у Гослару многе куће, хостели и хотели зврје празни.

„У Немачкој не распоређујемо азиланте на паметан начин и тиме спречавамо интеграцију тих људи у друштво. Градови попут Дортмунда, Берлина и Гeтингена праве контејнер насеља. Тако се стварају гета“, каже Јунк.

Ипак, постоји једна зачкољица. Јунк наводи да ће, уколико прихвате нове азиланте, немачка влада морати да одвоји нека средства како би помогла локалној самоуправи.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару