Геноцид у свету риба?

Шокантни видео-снимак који је објавио „Гринпис“ приказује како компаније које се баве производњом туњевине примењују невиђен окрутни метод хватања ове врсте рибе, који годишње убија на хиљаде ајкула, делфина, корњача...

Потрошачи који конзумирају туњевину не могу да знају ништа о начину на који је свежа туна  ухваћена, осим ако произвођачи тo не истакну на етикети производа.

Наиме, видео-снимак који је „Гринпис“ објавио данас, показује рибаре из Велике Британије, Италије и Аустралије - како користе скуп рибарских уређаја (fish aggregating devices - FADs) - велике механичке мреже дизајниране да ухвате хиљаде туна истовремено.

„FAD су дизајнирани да привуку туну, али такође привлаче свакакве друге облике морског живота“, рекао је борац „Гринписа“, Натанијел Пеле.

Из тог разлога „Гринпис“ је упозорио све произвођаче да са својих производа уклоне натписе да су „пријатељи делфина“, јер то никако нису.

Међутим, оно што је узнемиравајуће је да на хиљаде других морских створења - укључујући и угрожене врсте - буде ухваћено у мреже и у многим случајевима након тога угине. Видео показује рибаре како бацају мртве животиње назад у Индијски океан.

Што се тиче највећих произвођача туне, према „Гринпису“ само мање од четвртине туњевине компаније „Princes“ није ухваћено помоћу FADs-a, упркос обећању да ће до краја 2014. године потпуно напустити ту методологију, док је "John West" потпуно одустао од својих обећања да престану да користе ове методе.

"Желимо да пошаљемо поруку компанијама 'Princes' и 'John West' да престану да убијају ајкуле, корњаче и раже. Нећемо прихватити празна обећања. Они морају да одрже своју реч и да заштите наше океане“, кажу у „Гринписовој“ кампањи.

Потпарол „John West“ -а рекао је како ова фирма развија нова пословна решења за рибарство и лов на туне, које ће користити у будућности.

Процењује се да је око две трећине свих туњевина у свету ухваћено помоћу озлоглашеног FADs метода, упркос упозорењима из међународних тела, укључујући и Европску унију, који наглашавају да ова методологија смањује биолошку репродукцију туњевине.

Активисти „Гринписа“ позивају рибаре да користе методе, који се користе у земљама као што су Сенегал и Индонезија, а који много више воде рачуна о свим морским врстама.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару