Читај ми!

Сибирски супер-оклоп стар 3.900 година

Археолози су запањени открићем комплетног и потпуно очуваног оклопа од костију, за који се верује да је припадао „елитном ратнику“.

Оклоп је у савршеном стању, а у своје време је био „вреднији од живота“, тврде стручњаци, преноси АП.

Био је закопан одвојен од свог власника, а ниједан други примерак таквог бојног оклопа није пронађен око Омска.

Анализом ће бити утврђена тачна старост оклопа, али сибирски археолози верују да је стар између 3.900 и 3.500 година.

Археолошка открића у региону припадају кротовској култури, цивилизацији која је живела у степским областима и шумама Западног Сибира, али овај оклоп од костију наликује оклопима самус-сејминскајске културе, која потиче са подручја Алтајских планина, око 1.000 километара југоисточно од Омска. Оклоп је могао да буде поклон, резултат трампе или можда ратни плен.

„Оклоп је јединствен прво зато што је био веома цењен. Био је вреднији од живота. Друго, пронађен је у насељу, што се раније никада није дешавало. Налажени су одвојени делови у гробовима, као на пример на гробљу Ростовка“, каже кустос Борис Коников.

Тренутно научници не знају од костију ког створења је израђен оклоп, који је пронађен на дубини од 1,5 метара на локалитету санаторијума где се планира изградња хотела од пет звездица. Због тога ће оклоп бити очишћен и рестауриран.

„Једва чекамо да га прегледамо, али пре тога мора да прође кроз процес рестаурације, што је веома дуг и напоран посао. Надамо се да ћемо за резултат имати шансу да направимо идентичну копију“, додаје Коников.

„Иако ништа не указује да је место открића оклопа било место обожавања, то је веома могуће. Оклоп је имао велику материјалну вредност. Нема смисла закопати га у земљу и крити га неко дуже време, јер би спојеви и кости били упропашћени. Таквом оклопу је потребно константно одржавање. Тренутно можемо само да маштамо - ко га је закопао у земљу и у које сврхе. Да ли је био део ритуала или жртве? Још увек не знамо“, истиче научник Института за археологију и етнографију Јури Герасимов.

Герасимов је укључен у процес рестаурације: „Свака плочица оклопа у земљи била је подељена у многе мање делове, које је једино земља држала заједно. Предмет је уклоњен из ископине, у како археолози воле да кажу, 'монолитном' стању, тачније нетакнутом са све земљом и однет је у музеј. Сада морамо да очистимо те мале делове плочица од костију, да их сликамо, скицирамо њихову локацију и потом залепимо назад у виду целе плочице“.

Јури Герасимов је убеђен да је оклоп припадао „хероју“, „елитном ратнику који је знао посебне методе боја“ и који би „имао добру заштиту од оружја коришћеног у то време - врхова стрела од костију или камена, бронзаних ножева, копаља обложених бронзом и бронзаних секира.“

Археолошки локалитет где је пронађен оклоп, представља комплекс споменика који припадају различитим епохама. Постоје насеља, гробља и локалитети производње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару