Читај ми!

Слојеви историје „израњају“ у Бањи

Уз туристичко оживљавање Прибојске бање и велике шансе које има, настављено је и откривање њене прошлости. Стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе приводе крају овогодишња археолошка истраживања око манастира Светог Николе, потврђујући значај једног од првих осам епископских средишта самосталне Српске православне цркве.

Кроз наслаге земље, камена и малтера при сваком археолошком истраживању Бање изрони неколико слојева историје. Ове године археолози су истраживали монументалну средњовековну трпезарију дужине 24 метра.

„Пронашли смо неколико фаза обнове. Трпезарија прати континуитет јужног обзиђа манастирског, подигнута је у време Византије, када је Свети Сава овде поставио епископско седиште, била је обновљена у 14. веку тако да имамо два нивоа живота“, објашњава археолог саветник у републичком заводу за заштиту споменика културе Београдa, руководилац ископавања Марина Бунарџић.

О величини и значају говори и пећ у којој је одједном могло да се испече 100 хлебова.

У маленом граду Бања који се средином 12. века нашао и на карти света арабљанског географа Идризија, биле су и рударске топионице.

„Када се бакар истопи, он се сипа у моделе за прераду и транспорт. Нашли смо једну кокилу у којој има око 10 килограма метала“, каже археолог Радован Бунарџић.

Манастир Светог Николе већ има богату збирку црквених предмета из вишедеценијских истраживања, а они световни ће у збирке Прибојског музеја.

„Постоје предмети од керамике која је из византијског периода, али и развијеног и касног средњег века од 14. до 17. века“, наводи директор Завичајног музеја у Прибоју Саво Дерикоњић.

Полазећи од тога да је кроз столећа своје значајно место имала због манастира, али и богатства лековитих извора, у Бањи улажу и у њих да би уз духовно постала значајно туристичко место.

Враћањем земље извора и објеката цркви, започета је реконструкција, уређена су четири базена, за наставак радова на хотелу чекају се средства. Оживљавање места заједнички су започели црква и општина.

„Ми смо само у задњих годину дана уложили у Прибојску бању, негде око милион и 400 хиљада евра, а планирамо да улажемо у инфраструктуру, а као пример ефикасности је да смо грађевинске дозволе за све ове радове издавали у року не дужем од 48 сати“, истиче председник општине Прибој Лазар Рвовић.

„Велики је потенцијал у Бањи и сигуран сам да ће у наредних пет до 10 година бити једна од најзначајнијих бања у Србији“, каже отац Марко Папић из Милешевске епархије.

Око хиљаду гостију са стране, од тога 70 посто из суседних земаља за само двадесетак дана од када Бања поново ради уз пуне базене то и наговештава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару