Читај ми!

„Скромна“ прослава – Мао Цедунг од злата

Поводом обележавања 120 година од рођења оснивача модерне Кине Мао Цедунга, у Шаошану је откривена монументална статуа од чистог злата са његовим ликом. Скулптура је висока 83 центиметра, тешка више од 50 килограма, а њена израда, у којој је учествовало 20 уметника, коштала је, наводно, 16 милиона долара.

Сутра се навршава 120 година од рођења оснивача модерне Кине, Мао Цедунга, а хиљаде људи пристигло је у његово родно место Шаошан како би му одали пошту, не марећи за спорења међу историчарима да ли је био генијални вођа или особа одговорна за смрт десетине милиона својих сународника.

У Шаошану, у централној провинцији Хунан, налази се Меморијални музеј посвећен Мао Цедунгу, где је откривена монументална статуа од чистог злата са његовим ликом, упркос налогу новог кинеског председника Сји Ђинпинга да овогодишња манифестација буде „скромна“.

Статуа је висока 83 центиметра, тешка више од 50 килограма, а њена израда, у којој је учествовало 20 уметника, коштала је, наводно, 16 милиона долара. Статуа приказује оснивача кинеске државе како седи у столици од трске.

На хиљаде људи из свих крајева Кине пристиже од јуче у Маово родно место.

„Мао Цедунг је велики вођа који је жртвовао своје интересе како бисмо ми били слободни“, каже пензионисана учитељица Фу Менгнан, поклањајући се пред великом Маовом бронзаном статуом, која ту стоји годинама уназад.

Своју пошту дошао је да ода и Маов унук Мао Сјињу, док је приметно одсуство високих званичника у складу са наредбом кинеске врхушке, преноси АФП.

Маово наслеђе и данас изазива различита осећања у Кини, чија је владајућа партија изнела став да је Мао „био 70 процената у праву, а 30 процената је грешио“.

Аналитичари сматрају да је Мао постао тачка слагања за све оне који су незадовољни растућом неједнакошћу и распрострањеном корупцијом, што би могло да буде и изазов за кинеско вођство које не толерише изношење другачијег мишљења.

У прилог томе говори да је један поштовалац Маовог лика рекао по доласку у Шаошан, да су њему и још четворици људи забранили да дођу и да су упозорени да не организују расправу о покојном лидеру.

„Влада је главног говорника на скупу затворила у кућу“, рекао је мушкарац који се представио као Лиу. Многи у Маовом родном месту сматрају да је њихова земља кренула у погрешном смеру од његове смрти 1976. године и верују да је решење проблема у примени Маове филозофије.

За званичнике Меморијалног центра, Мао је остао велики револуционарни лидер и не повезују га са његовим политичким идејама, попут такозваног Великог скока напред, која је предвиђала масовну индустријализацију земље, а уместо успешне примене, донела је катастрофу многима.

По мишљењу историчара на Западу, тај пројекат је крив за смрт више од 40 милиона људи, услед незапамћеног изгладњивања и насиља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару