Читај ми!

Пуцањ у светско природно благо!

Упркос томе што је заштићен као благо наше планете од непроцењиве вредности, Велики корални гребен „примиће још један метак“ уколико се оствари план аустралијске владе, да се у непосредној близини изгради велико пристаниште за танкере са угљем.

Британац Бен Саутхол надмашио је више од 35.000 кандидата из целог света, добивши посао из снова - незванични амбасадор аустралијског тропског острва Хамилтон, делу Великог коралног гребена, пише Гардијан.

Након само четири радна дана Саутхол је одушевљено обавестио свет о невероватним лепотама Великог коралног гребена, наводећи: „Мој боравак овде је спектакуларан! Овде заиста постоји понешто занимљиво за свакога!“

Саутхол је годину дана промовисао острво Хамилтон и цео корални гребен, приближавајући тако лепоте светског природног чуда и онима који нису у прилици да посете сами аустралијско благо. Међутим, лепота тог предела озбиљно је доведена у питање након што је 11. децембра локална влада донела одлуку у непосредној близини да дозволи изградњу великог пристаништа, које ће удомљавати танкере са угљем.

То ће бити највеће светско пристаниште за преносиоце угља.

Изградња објекта подразумеваће уклањање три милиона кубних метара површинског слоја морског дна, које ће потом бити одложено на делове Великог коралног гребена.

Како би сликовитије објаснио о коликом је послу реч, Гардијан наводи да би се тај извучени материјал могао утоварити на чак 150.000 камиона, који би поређани у низу повезали Бризбејн и Мелбурн.

Овакав пројекат биће погубан за јединствени екосистем Великог коралног гребена који је заштићен предео од 1. јула 2004. године, када је уврштен на листу Светске баштине.

Морске краве и црне морске корњаче прве су на дугачкој листи угрожених врста које би овакав потез уништио, што је показао и независтан извештај који је за потребе аустралијске владе сачињен у августу ове године.

Осим што је непроцењив за нашу планету, Велики корални гребен сваке године Аустралији донесе и велику количину новца, највише од туриста који обилазе овај, како га често зову, „највећи живи организам на свету“.

Само током 2011. и 2012. године Аустралија је од Великог коралног гребена зарадила 5,68 милијарди долара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару