Читај ми!

Преводилац имао шизофрени напад?!

Након скандала на комеморацији Нелсону Мандели, Тамасанк Џантџи, преводилац за глувонеме који је измишљао знакове, тврди да је добио напад шизофреније. Избор преводиоца грешка, признала влада Јужне Африке. Власници „преводилачке“ агенције нестали преко ноћи.

Човек задужен за превођење на знаковни језик током комеморативне службе Нелсону Мандели, покушао је да оправда своје неартикулисано превођење, рекавши да је добио напад шизофреније од које се иначе лечи.

Удружење глувих Јужне Африке назвало је Тамасанка Џантџија преварантом, јер је на комеморацији „само махао рукама, али није било никаквог значења у томе како је користио руке“.

У интервјуу за лист из Јоханесбурга, Стар, Џантџи је рекао да је за његово понашање на скупу крив изненадан напад шизофреније, због које користи лекове. Он је рекао да је изгубио концентрацију, почео да чује гласове и халуцинира.

„Нисам ништа могао да урадим. Нашао сам се сам у веома опасној ситуацији. Настојао сам да се контролишем како свет не би видео шта се дешава са мном. Веома ми је жао. То је била ситуација у којој сам се нашао“, рекао је Џантџи.

Његово превођење на знаковни језик на комеморацији, током које је „интерпретирао“, између осталог и излагање председника САД Барака Обаме, изазвало је запрепашћење у заједници глувих Јужне Африке и покренуло владину истрагу.

Директор Центра за знаковно образовање и развој у Кејптауну, Кара Лининг рекла је за Џантџија да је прави преварант и да су његови знакови рукама личили само на некога ко „настоји да отера неколико мува од свог лица и главе“.

На питање због чега није једноставно напустио позорницу, Џантџи је нагласио да се због историјског значаја догађаја, осећао обавезним да остане, иако није могао да чује говорнике нити да се концентрише.

„Живот није фер. Та болест није фер. Свако ко не разуме моју болест, помислиће да сам сам направио сав тај 'циркус'“, јадао се преводилац.

Новинар листа Стар није писао о чињеници да је компетентност Џантџија и пре била довођена у питање, пренео је Ројтерс.

Удружење преводилаца Јужне Африке је саопштило да је и раније сумњало у његове способности и да је било притужби на његов рад, мада владајућа партија (чији је он члан), није предузела никакве кораке по том питању.

Скоро 100 светских лидера прикључило се десетинама хиљада Јужноафриканаца на комеморативном скупу у Јоханесбургу, у част недавно преминулог бившег председника Јужне Африке.

Посланица јужноафричког парламента Вилма Њухут, чланица владајуће партије, такође је рекла да човек на том скупу ништа није саопштавао покретима шака и руку.

Колинс Чабејн, један од министара у председништву Јужне Африке, рекао је да влада још води истрагу о томе пошто има много обавеза око припрема Манделине сахране.

Директор Федерације глувих Јужне Африке Бруно Друхен, изјавио је да је човек задужен за превођење на знаковни језик током комеморативне службе Нелсону Мандели био „лажан“.

Према његовим речима, исти тај мушкарац је „преводио“ и на једном прошлогодишњем догађају којем је присуствовао и председник Јужне Африке Џејкоб Зума, када га је једна глува особа, која је била присутна, снимила и снимак предала Федерацији глувих.

Федерација је анализирала видео-снимак и доставила формалну тужбу Афричком националном конгресу, али одговора није било, рекао је Друхен, додавши да ће Конгресу бити достављена нова тужба, наводи АП.

Четири стручњака за језик знакова, укључујући Друхена, рекла су да тај мушкарац на комеморацији није користио ни јужноафрички ни амерички знаковни језик, нити било који други познати језик знакова, јер није било никаве структуре у покретима његових руку и шака.

Скандал са лажним тумачем је још један показатељ лоше организације историјске комеморације, поред потешкоћа са јавним превозом које су онемогућиле ожалошћене да дођу до стадиона, и неисправног озвучења због којег многи на стадиону нису могли да чују речи лидера који су се обратили присутнима, пренео је АП.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару