Читај ми!

Откривен богато украшен антички стуб код Куршумлије

У селу Висока код Куршумлије археолози су пронашли богато украшени камени стуб из античког периода, који би могао да буде увод у откривање значајног римског објекта на тој локацији. Стуб је висок око 80 центиметара и осликан је са више од тридесет знакова.

Aрхеолози су недалеко од Куршумлије пронашли богато украшени камени стуб из античког периода, који би могао да буде увод у откривање значајног римског објекта на тој локацији.

„Тим археолога из Народног музеја из Београда и прокупачког Народног музеја сматра да се испод земље, где је нађен камени стуб, налази значајан римски објекат“, рекла је археолог Јулка Кузмановић-Цветковић.

У селу Висока код Куршумлије, на површини земље нађен је камени стуб, висок око 80 центиметара, осликан сa више од тридесет знакова и, по тумачењу археолога на терену, јединствен је у Србији.

Стуб је осликан са свих страна урезаним симболима, крстовима с троугластим крајевима, сликама животиња, четворолисном розетом, као и фигуром човека који држи лук и стрелу или штит.

„Овакви знакови појављују се и у позном средњем веку, на надгробним споменицима, али појединачно, а не овако груписано. Необично је то што се орнаменти налазе са свих страна. Још са сигурношћу не можемо рећи шта заправо овај камени стуб представља. Може да представља сцене из свакодневног живота, то могу бити дворске сцене или сцене везане за култ мртвих и живот након смрти“, објаснила је кустос Народног музеја у Београду Емина Зечевић.

Зечевићева је рекла да се ради о открићу значајном за будућа археолошка истраживања и за археолошку науку у Србији.

Стуб је нађен на површини земље поред магистралног пута Ниш-Приштина, а археолози претпостављају да је био усађен у земљу.

У околини стуба су велики камени стубови и плоче, за које се претпоставља да могу бити надгробне.

Археолог Јулка Кузмановић-Цветковић из Народног Музеја Топлице у Прокупљу, рекла је да претпоставља да се ради о верском објекту, и да археолози претпостављају да је под земљом значајан антички објекат.

„Комади античке опеке, делови кровног покривача, малтера и другог материјала, показују да је испод значајнији антички објекат над којим је назидано црквиште. Сигурни смо да дуж овог пута постоје важни римски објекти“, навела је Јулка Кузмановић-Цветковић.

Тим археолога из Прокупља и Београда на територији општине Куршумлија спроводи пројекат „Археолошко наслеђе Куршумлије“, који финансирају Министарство културе Србије, Општина Куршумлија и Туристичко предузеће „Планинка“.

Околина Куршумлије никада до сада није била археолошки истражена.

Археолог Јулка Кузмановић-Цветковић каже да је територија те општине веома богата археолошким наслеђем, нарочито из римског и средњовековног доба.

Тим археолога ће у наредних месец дана пописати све потенцијално значајне археолошке локалитете, након чега се, на појединим локацијама, планирају археолошка ископавања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару