Фосилни остаци указују да је Кракен заиста постојао

Џиновски октоподи или лигње, лутали су морима и ломили кости огромним морским животињама, наводе амерички научници. Палеонтолог са колеџа „Маунт Холиоки“ Марк Мекменамин, верује да је пронашао фосил кљуна тог митског бића и то поред костију ихтосауруса.

Легендарно морско чудовиште Кракен заиста је некад лутало морима и ломило кости ихтосаурусима, а затим их ређало по свом систему, тврди група америчких палеонтолога, пише портал 24 сата хр.

Они верују да су нашли кости које је кракен распоредио по сопственом нахођењу, али и фосил кљуна древног октопода или лигње.

„Имали смо много среће. Ово је било проналажење игле у пласту сена“, тврди Марк Мекменамин, палеонтолог са колеџа „Маунт Холиоки“.

Мекменамин је већ изазвао буру међу научницима кад је на годишњем скупу 2011. године изјавио да је Кракен постојао, а доказ за то били су бизарно распоређени пршљенови ихтосауруса шонисауруса.

Та животиња, која је била велика као просечан аутобус, живела је пре 250 до 200 милиона година, па је, према његовим тврдњама, могуће да ју је убило много веће морско биће које се после играло костима жртве. Та животиња је, како је нагласио, џиновски главоножац.

То и није толико чудна теорија јер и модерни октоподи умеју да се играју костима животиња које поједу, а неке џиновске врсте ових животиња умеју да се сукобе с китовима.

„Поигравање костима вероватно је доказ интелигенције главоножаца. Распоред костију доказ је да их је неко интелигентно биће тако распоредило, јер се такав распоред не јавља у природи. А то биће морало би да буде много веће од ихтосауруса“, објашњава Мекменамин.

Наравно, други научници су то назвали посредним доказима. То није спречило Мекменамина да настави потрагу и сад тврди да је на месту проналаска чудно распоређених пршљенова нашао и нешто више - фосил кљуна главоношца.

„Ово је порука из прошлости. Фосил је доказао да је било џиновских главоножаца у близини пронађеног фосила ихтосауруса“, тврди Мекменамин. Ипак, има и оних који се не слажу с тим тврдњама.

„Нема потребе увлачити Кракена у ову причу. Све се може објаснити и на мање егзотичан начин“, навео је Дејвид Фастовски, палеонтолог са  Универзитета „Род Ајленд“. Он тврди да су докази и даље недовољни.

Према легендама, ово џиновско морско чудовиште било је дуго од 20 до 60 метара, лутало је морима близу Норвешке и Гренланда.

Кракен је био способан да уништи било који брод и често је нападао морепловце. Осим у скандинавској митологији, појављивао се и у другим митологијама приморских народа - на Карибима су га звали Луска, у Риму Полип.

Мит је инспирисао многе писце, а можда је најпознатија прича она о џиновској лигњи у роману „20.000 миља под морем“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару