Читај ми!

Сатурн и Јупитер фабрике дијаманата?

Екстремни услови, које чине изузетно високе температуре и притисак, на Јупитеру и Сатурну узрокују цепање молекула метана у њиховим атмосферама, а од угљеника из тих молекула стварају се дијаманти. Овим процесом се ствара хиљаду тона дијаманата годишње, а услови на Јупитеру можда чак дијаманте из чврстог пребацују у течно стање.

Јесте да звучи као научна фантастика, али на Сатурну и Јупитеру могло би да се налази и до 10 милиона тона дијаманата. Посматрањем супер-олуја на Сатурну у комбинацији са експериментима на моделима који показују како се угљеник понаша у екстремним условима, научници су закључили да обе планете пружају стабилно окружење за формирање дијаманата.

„Данас знамо да је температура топљења дијаманата 7.726 степени целзиуса. Имајући у виду да смо данас такође много боље упознати са притисцима и температурама на Сатурну и Јупитеру, можемо да закључимо да велике количине дијаманата постоје на површинама две највеће планете у Сунчевом систему“, каже Кевин Бејнс, планетарни научник на Универзитету Висконсин-Медисон.

Према ранијим теоријама, космичке фабрике за производњу дијаманата били су Уран и Нептун, зато што су научници сматрали да само на тим планетама владају такви услови, изузетне температуре и притисак, потребни да претворе атмосферски метан директно у дијаманте.

За разлику од Урана и Нептуна, чија атмосфера се састоји од приблично 15 одсто метана, тај гас чини мање од 0,5 одсто атмосфера Јупитера и Сатурна.

Међутим, џиновске олује у горњим слојевима облака на Сатурну, које је спазила свемирска летелица Касини, могле би да кључни састојци да покрену формирање дијаманата. Сматра се да у тамним олујним регионима, виђеним на инфра-црвеним фотографијама, долази до толико насилних олуја да оне доводе до разбијања молекула метана у угљеник.

Када се формира, некристализовани угљеник „тоне“ дубље у ниже делове атмосфере док се не претвори у графит под повећаним притиском. Графит наставља да понире још више док поново не достигне слој са изузетно високим притиском чијим деловањем се претвара у дијаманте.

„Овим процесом се ствара хиљаду тона дијаманата годишње, и ја процењујем да је овим путем створено око 10 милиона тона дијаманата“, истиче Бејнс.

Што се Јупитера тиче, услови су још екстремнији, а могу дијаманти би под њиховим утицајем могли чак да формирају океан течних дијаманата.

„Испод тог слоја, где се дијаманти топе, атмосфера постаје толико екстремна да се течни дијаманти претварају у друге материјале“, објашњава амерички научник.

Унутрашњости Урана и Нептуна никада не достижу температуре потребне за топљење дијаманта, тако да је то драго камење на тим планетама вечно.

„Зато можемо да, са одређеном дозом сигурности, кажемо да су дијаманти вечни на Урану и Нептуну, али нису на Јупитеру и Сатурну“, каже планетарни научник Мона Делитски.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару