Читај ми!

Рајска острва која су уништили Американци

На сајту „Базфид“ објављена је листа 12 острва која су некада представљала прави рај на земљи, али их је америчка војска тестирајући наоружање претворила у језива места. Није препоручљиво посећивати их без преке потребе, а за оне најхрабрије најбољи савет је да забораве на локално узгајане пољопривредне производе.

Портал Базфид је објавио листу 12 прелепих острва, која то више нису зато што их је америчка војска упропастила тестирајући на њима наоружање.

Тако су испланирали да врше обуку противпожарне заштите на острву Паган, које припада Маријанским острвима у Микронезији и које је дом припадника народа Чаморо, као и многих биљних и животињских врста којих нема нигде у свету. То је само једно од многобројних острва, где САД усавршавају технике ратовања.

Маријанска острва су архипелаг од 15 лучно распоређених вулканских острва у северозападном Тихом океану. Паган, које је једно од најлепших, састоји се од два вулкана од којих је један још увек активан. Америчка морнарица је свој „паклени план“ саопштила у марту ове године.

Маршалска острва су још једно место где је америчка војска оставила траг. Иако важе за једно од најлепших места на свету, која бројни туристички часописи описују као „цвет на земљи“, нису успела да остану „сачувана“. Састоје се од 5 острва, 31 расутог коралног атола, више од 1000 гребена.

Тако је на Бикиниjу америчка војска између 1946. и 1958. године спровела чак 23 тестирања нуклеарног наоружања, као и највећу нуклеарну пробу у својој историји. И премда је острво проглашено безбедним 1997. године, првобитно становништво није хтело да се врати тамо да живи. Такође није препоручљиво јести локално узгајане пољопривредне производе. Дакле, заборавите на кокосе, као и на плодове мора.

Ни острво Енејутејк које такође припада Маршалским острвима није боље прошло. Између 1948. и 1958. године на њему је спроведено више од четрдесет нуклеарних испитивања.

Америчка војска тестирала је на њему своју прву хидрогенску бомбу 1952. године. Тест је готово уништио северни део острва.

Године 1977, америчка војска је почела процес чишћења, али се већи део становника никада није вратио.

На Квајалеин атолу делу Маршалских острва, 2012. године америчка војска извршила је највећи и најсложенији ракетни одбрамбени тест.

Давне 1903. године острво Кулебра запосела је америчка војска и почела да врши на њему разна испитивања. Године1939, САД морнарица је почела да користи ово место за вежбање бомбардовања.

Све операције су 1975. године пребачене на оближње Виекес острво.

Америчка војска има око две трећине острва у власништву и њихова ратна морнарица га користи за вежбе, укључујући гађање бродова и бомбардовање авиона.

Мало острво Амчитка у близини Алеутских острва, било је 1969. године локација на којој је Комисија за атомску енергију Сједињених Држава изводила нуклеарне пробе, укључујући и ону „највећу подземну нуклеарну пробу“, тестирање бомбе која је 385 пута јача од оне која је бачена на Хирошиму.

Упркос опсежном чишћењу, никако се не препоручује посећивање овог места.

Макуа на Хавајима се користи за обуку против пожара, који обухвата ватрене стихије које изазивају минобацачи и артиљеријске гранате. Војска још увек користи ово прелепо острво за своја истраживања.

На Хавајима су војним вежбама загађена чак два места Похакула полигон, као и Кахолов. Године 1965. америчка војска је на Кахолову тестирала експлозив са 500 тона ТНТ, а експлозија је била толико велика да је створила кратер.

Ово место је готово уништено, а велики део острва је прекривен неексплодираним бомбама.

Острво Киритимати, у пацифичкој државици Кирибати, познатије као Божићно острво, некада је коришћено за разне експерименте од стране британске и америчке војске.

Атол Џонстон је атол у Тихом океану, 1.150 километара југозападно од Хаваја. Овај атол је под контролом америчке војске већ 70 година.

На острву је била смештена ваздухопловна база, а испитивано је нуклеарно и хемијско наоружање.

Године 2004. војна база је затворена, али је ово место и даље „црна тачка“ на еколошкој мапи.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару