Читај ми!

Јастог, од ђубрива до деликатеса

Некада давно сматран је „бубашвабом из мора“ и коришћен као ђубриво. Затим јастог постаје храна за робијаше, а тек крајем 19. века почиње да стиче данашњи статус.

Данас је то скупи специјалитет, етикетиран као „храна за богате“.

Међутим, није увек било тако. Некада давно јастог је завршавао на депонији, дакле као ђубре, али и као ђубриво!

Наиме, када су први насељеници из Европе стигли у Северну Америку, писали су да je јастога било толико да су наилазили на „брда“ ових ракова, висине и до 60 центиметара, које је море избацивало на обалу.

Колонистима из Залива Масачусетс није падало на памет да их једу и пеку са путером (као данас), већ су их сматрали грозним „бубашвабама из мора“.

У ствари, јастози су били толико омражени и непожељни да су почели да их користе као ђубриво и мамац, подједнако и Индијанци и колонисти.

Али, њихова бројност је такође значила да су колонисти имали лак приступ протеинима током лоших сезона или жетви, па је јастог убрзо зарадио репутацију оброка за сиромашне – њиме су храњени затвореници, шегрти и робови, што је био одличан начин да се уштеди новац.

Но, све ово се променило средином 19. века због две ствари – конзервирања хране и железничког транспорта.

Људима из унутрашњости се пружила прилика да јефтино купе конзервираног јастога, који је постао један од најпопуларнијих конзервираних производа на тржишту.

Такође, могли су себи да приуште карте за воз и отпутују у приобалне америчке градове.

Свеж јастог је изненада постао популаран и код првих туриста у Новој Енглеској. Затрпани силним захтевима, ресторани су почели да га служе као „нормалну храну“, а рецепти за најбољу и најукуснију припрему су почели да се множе – од кувања до поховања.

Тако је јастог уместо сметње постао роба! А цене су почеле да му скачу од 1880. године.

До Другог светског рата постао је деликатес. Због његовог новог статуса, САД га низу извозиле, а ратна економија је омогућавала само богаташима да га конзумирају по неразумним ценама.

Од тада се мало тога променило – чак и када су му тржишне цене ниске, ресторани га папрено наплаћују.

Дакле, возови, туризам и конзервирање хране су од ђубрива створили деликатес. Невероватно!

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару