Читај ми!

Varadi: Rezolucija o Srebrenici nije sudbonosna

Nadležni međunarodni sudovi utvrdili su da Srbija nije počinila genocid u Srebrenici i tu činjenicu ne može promeniti najavljena rezolucija u Savetu bezbednosti UN, kaže profesor međunarodnog prava Tibor Varadi i ocenjuje da se toj rezoluciji daje neprimereno veliki značaj.

Profesor Varadi je Tanjugu rekao da se najavljena rezolucija, o kojoj bi SB UN trebalo da raspravlja 7. jula, doživljava kao "nešto sudbonosno", ali da on ne misli da je tako, ocenjujući da je ta rezolucija dobila malo veći odjek u političkoj svesti nego što ga zapravo ima.

"Činjenica je da je po sadašnjim sudskim odlukama genocid počinjen, ali je i činjenica da se ne može pripisati Srbiji, kao i da su mnogi srpski rukovodioci već činili gestove i odavali poštu žrtvama", rekao je Varadi i dodao da Savet bezbednosti UN ne utvrđuje da li je negde počinjen genocid nego nadležni sudovi.

Podsetio je da je Međunarodni sud pravde utvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid, ali da se ne može pripisati Srbiji, kao i da su u vrlo velikom broju drugih slučajeva ratnih zločina taj sud ali i Haški tribunal utvrdili da genocida nije bilo.

Varadi kaže da ono što je poznato iz teksta rezolucije koji nije konačan i koji će se verovatno dorađivati jeste da se konstatuje da je u Srebrenici počinjen genocid i da se poziva na pomirenje i na uvažavanje žrtava, što, kako kaže, nije ništa novo.

Međutim, dodaje, to što su nadležni sudovi utvrdili da se tragedija u Srebrenici ne prepisuje Srbiji ne znači da i Srbija i sve druge zemlje u regionu ne bi trebalo da odaju počast žrtvama što je, podseća, i do sada činjeno.

"Sada je 20 godina od zločina u Srebrenici, pa ta tema pomalo dolazi na dnevni red, ali ja ne vidim da se tu nešto dramatično menja niti se može odlukom Saveta bezbednosti menjati", naveo je Varadi.

Da li se može očekivati usvajanje te rezolucije u SB UN, čija je članica i Rusija, za Varadija je pitanje koje treba postaviti stručnjacima za politiku, a ne za pravo.

"Ja to ne bih mogao da kažem, sve zavisi od toga da li će se postići kompromis oko teksta i pojedinih formulacija", zaključio je Varadi.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару