Коме се обратити за накнаду штете после невремена

Невреме прође, али као последица остане огромна материјална штета на непокретној и покретној имовини . Последице се санирају, а губитке треба надокнадити. Један  број грађана који нема осигурање, неће имати одакле да наплати штету. О правним саветима са адвокатом Миланом Бургићем разговарала је Горана Младеновић.

Иако  данас постоји могућност да осигурамо готово све, па и  од елементарних непогода, ипак  се мали број  људи одлучује на овај корак . Намеће се питање зашто је то тако? Потражили смо одговор адвоката.

,,Углавном је то неповерење према осигуравајућим друштвима јер се дешавало да не не буду информисани о свим ставкама уговора , па се  тако дешавало да људи мисле дас у осигурани   по једном основу,  они имају осигурање сасвим нешто друго и тако.Ја бих препоручио нашим грађанима да они у сваком случају добро погледају уговоре да погледају полисе осигурања,  да погледају посебно  елементе уговора о  осигурању,  јер се ту дешава да осигурање има неке зачкољице  на које људима не обрате обрате пажњу у првом моменту. Али, касније када дође до тога да треба да наплате своју штету онда из осигурања добију одговор  да  та врста штете није покривена и тај осигурани случај није покривен том полисом осигурања. То се дешавало у пракси” објашњава адвокат Милан Бургић,  додајући да је то једини прави пут и да смо сведоци елементарних непогода које само може осигурање да покрије.


Многи се, међутим, ослањају на помоћ из буџета државе или града у случају елементарне непогоде. С друге стране, ни држава ни град нису по закону обавезни да штету измире ако за то постоји осигурање.  Неретко се дешава да услед јаког ветра аутомобил оштети стабло. К
оме се обратити уколико немамо осигурање?


,,Уколико немамо осигурање, тада се обраћамо граду и Јавном Комуналном Предузећу јер су они солидарно одговорни. Ако се стабло  налази на јавној површини. Уколико се стабло  налази на некој приватној површини онда се обраћате власнику земљишта. У случају када се услед невремена падају кранови са оближњих градилишта потребно је обратити се инвеститору и власнику крана. Они такође, солидарно одговарају” додаје адвокат Бургић.


По његовим речима осигураници  имају веће шансе да наплате одштету за штету насталу услед непогода јер помоћ града или  државе  никада не одговара стварној штети и питање је када ће бити исплаћена.

среда, 03. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару