Робот Ђоле и подлога за "моравац" победници лего такмичења на Флориди

"Лего мускетари" Прве крагујевачке гимназије тријумофвали су у категорији инжењерска изврсност на Светском лего такмичењу на Флориди. Победу су им донели робот Ђоле и подлога за учење „моравца". То је први пут да екипа из Србије на таквом такмичењу освоји прво место.

И тако је 10 ученика Прве крагујевачке гимназије, међу 50-ак тимова из целог света, пронело славу наше земље у Сједињеним Америчким Државама. Пехар је стигао у Крагујевац.

Поносни смо на успех који смо остварили на такмичењу. Стварно је било лепо, била је права такмичарска атмосфера. Било је много лепо, јер смо упознали екипе из других делова света и лепо се дружили с њима.Тодор Станковић, ученик Прве крагујевачке гимназије


Прво место освојили су захваљујући тимском духу, интерактивној подлози и роботу Ђолету, направљеном од Лего коцкица.


“Наш робот Ђоле је направљен да пређе петнаестак препрека за два и по минута и на такмичењу је остварио 510 од максималних 550 поена, што је јако добар резултат за светско такмичење попут овог” каже Марко Богићевић, ученик Прве крагујевачке гимназије.


“Док смо радили на нашој омиљеној препреци која личи на рингишпил слушали смо песму Ђорша Балашевића, па смо одлучили да нашег робота назовемо Ђоле по њему” истиче Лена Станковић, ученица Прве крагујевачке гимназије


Успех је прослављен уз "моравац", јер је највише симпатија учесника светског такмичења освојила интерактивна подлога за учење нашег најстаријег националног кола. Иначе, наша кола налазе се на Унесковој листи нематеријалне културне баштине.


“На такмичењу доста људи је научили из разних земаља наше коло уз помоћ наше подлоге која садржи музику и светлосна поља како би што лакше научили основни ритам и коло Моравац” каже Катарина Весковић, ученица Прве крагујевачке гимназије.


Прва крагујевачка гимназија већ десет година учествује на Лего такмичењима у региону и свету. Постиже запажене резултате захваљујући професоркама Катарини Вељковић и Ани Станковић.


“До сада смо на џравним и регионалним такмичењима били јако успешни. Ово је најуспешнија година, јер смо по први пут донели награду са светског такмичења. Иначе, ово је први пут да једна екипа из Србије донесе награду са такмичења светског нивоа” наглашава Ана Станковић, професорка у Првој крагујевачкој гимназији.


А нове Лего авантуре са неким новим клинцима почињу од септембра. Тада ће у Првој крагујевачкој гимназији бити формиран тим за такмичења у предстојећој школској години.

 

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару