Брнабићева у Берлину са немачким привредницима о литијуму и Експу

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић састала се, у оквиру званичне посете Берлину, са немачким привредницима које је позвала да учествују на међународној изложби Експо 2027. чији ће домаћин бити Србија, а једна од тема је била и литијум.

Брнабићева је представила економске показатеље Србије и сарадњу са немачким компанијама и додала да ће од Немаца желети да чује и како напредују њихова два велика пројекта која се тичу експлоатације литијума - Вулкан и Зинвалд. 

"Ми имамо као и Немачка резерве литијума. Немачка је много паметнија од Србије и Немачка ће бити земља која ће производити литијум", рекла је Брнабићева.

Истакла је да жели да види од Немаца како су они то урадили у складу са највишим стандардима заштите животне средине.

Брнабићева је рекла да и српска привреда бележи фантастичан успех у последњих 11 година и да је један од разлога и одлична сарадња са немачким предузећима.

Раст БДП-а 4,7 одсто у порвом кварталу

Нагласила је да је Србија у првом кварталу 2024. године забележила најбоље бројке по расту БДП-а у целој Европи, додајући да је раст БДП-а износио 4,7 одсто, што је најбољи резултат у Европи.

Према њеним речима, БДП Србије се у последњих 11 година више него удвостручио, а наша стопа незапослености смањена је са 26 одсто у 2012. на девет одсто у 2023.

"Били смо међу само 10 земаља широм света које су забележиле повећање запослености чак и током пандемије ковида", навела је Брнабићева.

О директним страним инвестицијама

Како је истакла, сваке године, осим 2020. године када је била пандемија корона вируса, Србија од 2012. бележи све већи број страних директних инвестиција. Нагласила је да је 2023. године тај износ био 4,5 милијарди евра. Брнабићева каже да је до јуна ове године у односу на 2023. годину износ страних директних инвестиција био већи за 9,6 одсто.

"Немачка је наш најважнији трговински партнер. У 2023. години имали смо више од девет милијарди евра трговинске размене између Немачке и Србије. Ако погледамо укупан број размена роба и услуга, он је 2023. године прешао 11 милијарди евра. Немачка је највећи страни послодавац у Србији. Немачке компаније тренутно запошљавају преко 80.000 људи у Србији”, указала је Брнабићева.

Будућност српске економије

Говорећи о будућности српске економије, рекла је да су то високотехнолошке и савремене технологије, подсетивши да је Србија увела програмирање као обавезан предмет у основне школе. ИКТ је, према њеним речима, постао најбрже растући сектор српске привреде.

"Привукли смо одељења за истраживање и развој компанија као што су немачки Континентал или амерички Мајкрософт, а Србија је сада по мом мишљењу центар за нове технологије у централној и југоисточној Европи”, истакла је Брнабићева.

Она је позвала и друге немачке компаније да дођу и прате пример компаније Континетал која је изградила истраживачки центар, а потом је проширила производњу.

"Трећа ствар је биотехнологија. Већ смо потписали меморандуме о разумевању са компанијама да започнемо и убрзамо клиничка испитивања у Србији, омогућимо истраживање и развој у биотехнологији што ће и нашим грађанима омогућити да у будућности добију најсавременију медицинску негу", рекла је Брнабићева.

Брза транзиција зелене енергије

Председница Скупштине поручила је да треба ући и у брзу транзицију зелене енергије.

"Желела бих да позовем немачке компаније да размисле о стварима које можемо заједно да урадимо у погледу обновљивих извора енергије, великих система за складиштење енергије и технологије, производњи батерија", навела је Ана Брнабић.

среда, 03. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару