Читај ми!

Vučić: Auto-put mira povezuje Srbe i Albance; Žiofre: Ovo će biti kičma putne mreže Zapadnog Balkana

Otvorena je prva deonica “Auto-puta mira“, koji će, kada se završi, povezati Niš i Merdare. Reč je o deonici Niš–Merošina, od naplatne stanice do petlje kod Merošine, dugoj pet i po kilometra. Deonica će za saobraćaj biti otvorena od 13 časova, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ističe da je ovaj put od izuzetnog značaja za Srbiju i da će nas iz centralne Srbije povezati i sa Srbima i sa Albancima na KiM, ali i sa Albancima u Tirani. Poručuje da će u 2023. biti otvoreno stotine kilometara auto-puteva. Novi auto-put biće kičma putne mreže na Zapadnom Balkanu, poručuje ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Auto-put Niš–Merdare, planirane dužine oko 77 kilometara, trebalo bi da poveže Srbiju sa lukama na Jadranu.

Trasa će povezati nekoliko mesta, Niš i Merdare sa Prištinom, Tiranom, lukom u Draču, a onda i sa ostalim evropskim lukama.

Danas se otvara prva deonica puta, na kojoj je izgrađena petlja "Merošina istok", kao i dva mosta i dva nadvožnjaka, ukupne dužine oko 285 metara.

Prvu deonicu Niš–Merdare otvorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa ambasadorom EU u Srbiji Emanueleom Žiofreom.

Prisustvovali su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka za evrointegracije Tanja Miščević, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, predsednik Opštine Merošina Saša Jovanović, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, predstavnici EBRD i drugi.

Tokom otvaranja, prikazan je ceo projekat auto-puta E-80, posle čega su predstavljeni turistički potencijali Nišavskog i Topličkog okruga.

Budući da ovaj auto-put kroz Srbiju prolazi kroz neke od najnerazvijenijih opština, očekuje se da u njih dovede i nove investitore, ali i turiste.

Izvođač radova za deonicu 1 je Konzorcijum Štrabag AG i Štrabag d.o.o. Beograd. Ugovor je potpisan 30. septembra 2021. godine u prisustvu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Predviđeno 88 mostova i 35 tunela

Auto-put E-80 Niš–Merdare je saobraćajnica od visokog prioriteta za Republiku Srbiju, jer je reč o prioritetnom infrastrukturnom projektu koji omogućava ekonomski i socijalni razvoj zemlje, kao i jače povezivanje čitavog regiona.

Predviđena je izgradnja 88 mostova, sedam denivelisanih raskrsnica i 35 tunela.

Deonica 1, od Merošine do Merošine 1, prva je od četiri deonice Sektora 1, koji se prostire od Niša do Beloljina i dug je 32,65 kilometara.

Prva deonica od Merošine do Merošine 1, duga je 5,5 kilometara, zatim deonica 2, od Merošine 1 do Prokuplja istok duga je 8,8 kilometara, deonica 3 od Prokuplja istok do Prokuplja zapad duga je 12,8 kilometara, dok je poslednja deonica od Prokuplja zapad do Beloljina duga 5,6 kilometara.

Finansiranje projekta za ceo Sektor 1 u iznosu od 225,6 miliona evra obezbeđeno je kroz Investicioni grant WBIF u iznosu od 40,6 miliona evra i zajam od EBRD i EIB u iznosu od 185 miliona evra.

уторак, 16. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару