Читај ми!

Без воде на 40 степени – суве чесме у Ритопеку и деловима Барајева

У три дела Барајева нема воде већ осам дана, у Ритопеку више точе воду из цистерни него из чесме, а на Смедеревском путу број 5, шест дана немају воду. Проблеми са несташицом воде лети у појединим насељима трају данима. Екипа РТС-а распитивала се шта је узрок и колико је далеко решење.

Данас је осми дан како Драгана све канте, шерпе и лонце које има, пуни водом са барајевског извора и превози до своје куће како би она и њена мајка имале воду за основне потребе. Није само осам последњих дана овако, каже, тако је већ четири године откако живи у Барајеву. Комшије су јој причале да воде није било ни пре.

"То је вода која не може да буде за пиће. Загревамо воду на сунцу и увече уносимо у кантама у купатило и купамо се са лончићима. Имамо доста паса. Нажалост, биљке не заливамо, јер то је сада луксуз", прича Драгана Самарџић.

Мештани стално добијају исти одговор

Стражарија, Средњи крај и Караула су делови Барајева који често остају без воде.

Мештани зову кол-центре надлежних и, како кажу, стално добијају исти одговор – да је дошло до квара у одређеним улицама.

Када после неког времена поново позову да питају да ли је квар отклоњен, кажу им да није до квара, већ да су базени са водом празни или да пумпа нема довољно снаге да повуче воду.

Како су мештани Стражарије рекли екипи РТС-а, цела мрежа промењена је пре три године, али проблем се не решава.

Београдски водовод: Прекид у снабдевању искључиво због велике потрошње

Из Београдског водовода кажу да у појединим деловима Барајева долази до пада притиска и повремених прекида у снабдевању искључиво због велике потрошње. Тврде да то указује на нерационалну и ненаменску потрошњу.

Слична ситуација је у Ритопеку. Ко зна који је ово јул по реду да Ритопек нема воду. Главна водоводна цев постављена је 2021. године, и речено је да ће цело насеље имати воду до марта 2022. То се није десило.

Потом је на сајту Града Београда писало да ће изградња водоводне мреже бити готова почетком 2023. године. Ни то се није десило. Врућина, температура 35 степени, а воде нема. Житељи тог насеља, кажу, сналазе се како знају и умеју.

"Ја за моју башту, за моје цвеће користим дунавску воду, имам пумпу која је из воде, пошто сам срећом поред саме воде. Што се тиче техничке воде, имамо базен са 30 кућа, које смо још пре 20 година спровели, тако да то користимо још увек. Много је тешко, са цистерне носимо воду да пијемо, то већ годинама траје, годинама, ја мислим сигурно 10 година", каже Љиљана Матејић.

За прикључак давали 500 евра, а воде нигде

Када је пре три године постављена главна водоводна цев, мештани су за прикључак давали 500 евра, а воде нигде. Копање шахта је још скупље, око 1.000 евра.

Миодраг Танасијевић има бунар за башту, а иде и код комшије да наточи балон воде.

Селвер Саитовић каже да су поставили цистерну на Дунаву, али да је температура од 45 степени прејака, док воде, напомиње, немају ни да се умију.

Водовод у Гроцкој: Радови су у току

Како су рекли из Водовода и канализације у Гроцкој, већина Новог Ритопека има воду, а у једном делу завршава се изградња мреже.

Те радове изводи Дирекција за изградњу града Београда.

У Старом делу Ритопека, где је била екипа РТС-а ми били, радове изводи Јавно предузеће Водовод и канализација Гроцка.

Треба завршити још четири километра, највероватније до краја ове године, кажу из Водовода Гроцка.

понедељак, 15. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару